Poternica za 14 Srba sa Kosova zbog ratnih zločina

Izvor: RTS, 13.Feb.2016, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica za 14 Srba sa Kosova zbog ratnih zločina

Osnovni sud u Peći podigao je optužnicu protiv 14 Srba iz Kline koji se terete za teško krivično delo ratnog zločina počinjenog tokom 1999. godine na Kosovu i za njima je raspisana poternica.
Osumnjičeni Srbi su iz regiona Peći, a poternica za njima je dostavljena svim policijskim stanicama na Kosovu, uključujući kosovske prelaze i aerodrom u Prištini, javlja Radio Kontakt plus iz Kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitrovice.

Sud u Peći je ovu odluku doneo u saradnji sa kosovskim specijalnim tužiocem za ratne zločine, a krivično delo koje se osumnjičenim Srbima stavlja na teret kažnjivo je višegodišnjim zatvorom.
“Jedan broj osumnjičenih je po policijskim operativnim saznanjima van Kosova, dok se za druge osumnjičene ne zna prebivalište,” navodi se u poternici koja je dostavljena kosovskoj policiji od strane suda a u koju je Radio “Kontakt plus” imao uvid.
Neki od Srba za kojima je raspisana poternica nalaze se u inostranstvu.
Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da kosovsko Specijalno tužilaštvo, koje ima nadležnost kada su u pitanju ratni zločini, ima jako puno predmeta u kojima se Srbi gone za ratni zločin i da ovaj slučaj iz Peći to potvrđuje.
“Sud je krivična dela kvalifikovao kao krivično delo ratnog zločina iz člana 152. kosovskog krivičnog zakona koji je na snagu stupio 1. januara 2013. godine.
Međutim, Pantović ukazuje na to da se ratni zločin može izvršiti samo tokom rata, a da su ovi izvršeni 1999. godine.
"Ovde dolazi u obzir samo primena Krivičnog zakona SRJ a ne kosovskog koji je restriktivniji mnogo"”, rekao je Pantović.
Dodaje da nije iznenađen.
"Imamo i “đakovačku grupu” od 15 lica za kojima postoji poternica. Nailazi jedan period u kojem ćemo se suočiti sa malom lavinom takvih krivičnih postupaka", rekao je Pantović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podignuta optužnica protiv 14 Srba iz Kline

Izvor: Studio B, 13.Feb.2016

Osnovni sud u Peći podigao je, u saradnji sa kosovskim specijalnim tužiocem za ratne zločine, optužnicu protiv 14 Srba iz Kline koji se terete za teško krivično delo ratnog zločina počinjenog tokom 1999. na Kosovu i za njima je raspisana poternica...Osumnjičeni Srbi su iz regiona Peći, a poternica...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.