Poslanici o Vučićevom prijemu: Od cirkusa i sramote do centra sveta

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jun.2017, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o Vučićevom prijemu: Od cirkusa i sramote do centra sveta

Poslanici Skupštine Srbije danas su raspravu o izmenama Zakona o ministarstvima iskoristili i da govore o prijemu koji je priredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom stupanja na tu dužnost, pa su poslanici vlasti rekli da je ta manifestacija pokazala da je Srbija centar sveta, a opozicija da je sramota.

Predlagač izmena Zakona, šef poslaničke grupe vladajuće Srpske naredne stranke Aleksandar Martinović, obrazlaganje zakona na početku sednice počeo je ocenom da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je sinoćni prijem Srbiju na jedan dan pretvorio "u centar sveta".

Na to su burno reagovali poslanici Demokratske stranke Radoslav Milojčić, koji je rekao da je sinoćni prijem sramota i da su na njega došla "dva šefa države" i Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović koji je rekao da to što SNS naziva "inauguracija" nije zapravo "inauguracija".

Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je prijem bio "najveći cirkus" i da je bilo sramota otići jer su pozivnice dobili i učesnici rijalitija.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović rekao je da je na taj način Živković uvredio predstavnike SAD, Rusije i Kine, kao i ostalih zemlja.

Martinović je rekao da je Vučić na prijemu okupio više od 5.000 ljudi, što je više nego što je "opozicija uspela da dovede na proteste".

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba "Za spas Srbije - Nova Srbija" ocenio je da je vladajućim strankama dozvoljeno da neumereno veličaju "inauguraciju", dok opozicionim poslanicima nije dozvoljeno da o tome govore.

Predsednik Pokreta "Dveri" Boško Obradović ocenio je da je sinoćni prijem "privatna žurka", a SNS-u je čestitao je i današnju Paradu ponosa, jer se pre njihove vlasti u Beogradu održavala samo jedna.

Nova ministarstva za namirenje koalicionih partnera

Poslanici pojedinih opozicionih partija u Skupštini Srbije kritikovali su danas izmene Zakona o ministarstvima i uvođenje još dva ministarstva - za zaštitu životne sredine i evrointegracije, navodeći da će vlada biti prevelika i da se ministarstvima namiruju koalicioni partneri, a neki su pitali zbog čega nema i ministarstva za Kosovo.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba "Za spas Srbije - Nova Srbija" kritikovao je to što će nova vlada imati više resora nego kabinet Aleksandra Vučića.

"Sada će vlada imati 18 resora i ne zna se koliki broj ministra bez portfelja. Biće to jedna od većih vlada Srbije", rekao je Vukadinović.

On je kritikovao predlog da Kancelarija za evropske integracije postane ministarstvo i upitao zašto i Kancelarija za Kosovo i Metohiju nije uzdignuta u rang ministarstava jer u Srbiji postoji veći stepen saglasnosti o Kosovu nego o evropskim integracijama.

Vukadinović je rekao da takav predloga izmena Zakona više priliči Liberalno demokratskoj partiji i njenom lideru Čedomiru Jovanoviću nego SNS i Aleksandru Martinoviću.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da se borba za Kosovo i Metohiju vodi evropeizacijom, a ne kosovizacijom Srbije i da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju trebalo praviti pre 30 godina kada su u njemu Srbi i Albanci nešto mogli da reše.

Martinović je rekao da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na Kosovo otišao više puta od mnogih ministara za Kosovo i Metohiju, dok je to ministarstvo postojalo.

On je rekao da ne vidi zbog čega je problem što se uvode još dva ministarstva, jer ona već praktično postoje i da time SNS pravi racionalizaciju.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Miroslav Aleksić ocenio je da vlast drži dobar ritam "da svake godine menja Vladu".

"Imali smo više od 30 ministara... koji služe da bi određeno vreme odradili ono što vrhovni vođa od njih očekuje, a posle toga bili bačeni u korpu", rekao je Aleksić.

On je rekao da se pre godinu dana vlast hvalila najmanjom Vladom Aleksandra Vučića, a da se danas uvode nova ministarstva i da je jasno da se to radi kako bi se namirili koalicioni partneri, "čiji su apetiti porasli".

Aleksić je govoreći o madatarki Ani Brnabić rekao da ona nije dobra za mesto premijera, jer ljudi na hoklicama čekaju pasoše onako kako su nekada čekali u redu vizu, a da će biti predsednik Vlade Srbije jer preko nje Aleksandar Vučić može nesmetano da vlada.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović negodovao je zbog novog Zakona o ministarstvima i rekao da je "priča o maloj Vladi Srbije" još jedno lažno predizborno obećanje Aleksandra Vučića.

Obradović je rekao da o naprednosti SNS govori to što im je bilo potrebno pet godina da shvate da je potrebno Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ali se oštro usprotivio Ministarstvu za evrointegracije i rekao da je amandmanima predložio Ministarstvo za evropske dezintegracije.

"To znači da vi želite do kraja da čitavu Vladu Srbije stavite u funkciju EU. Ovo neće biti Vlada, već kolonijalna uprava EU u Beogradu", rekao je Obradović i upitao zbog čega ne postoji ministarstvo za populacionu politiku i ministarstvo za Kosovo i Metohiju, za Srbe u regionu i rasejanju ili neki sličan resor.

On je mandatarku Anu Brnabić nazivao lažnim mandatarom.

Demokratska stranka Srbije najavila je da neće glasati za predloženi zakon o ministarstvima, jer su i oni ocenili da nova ministarstva služe da se podmire partneri u vlasti.

Poslanica Saveza vojvodjanskih Madjara Elvira Kovač rekla je da će SVM podržati zakon jer predstavlja politiku kontinuiteta i da pokazuje da će vlast raditi na poboljšanju života gradjana i da će ostati na evropskom putu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Opozicija protiv ministarstva za evrointegracije

Izvor: Mondo, 24.Jun.2017

Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas podršku izmenama Zakona o ministarstvima, dok je opzicija protiv...Poslanici Skupštine Srbije danas nisu glasali za Predlog izmjena i dopuna Zakona o ministarstvima, koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva – ekologije i evropskih integracija,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.