Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Okt.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija pretresla kancelarije Samoopredeljenja u Skupštini Kosova

Policija Kosova potvrdila je večeras da je po nalogu nadležnog tužilaštva pretresla prostorije poslaničke grupe opozicionog pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova.

"Potvrđujem da je u večernjim satima, po nalogu nadležnog tužilaštva, policija izvršila kontrolu u kancelarijama poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje koja se nalaze u Skupštini Kosova", izjavio je za prištinske medije portparol Policije Kosova Baki Keljani.

U saopštenju pokreta Samoopredeljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koje je podeljeno medijima, pored potvrde da je policija obavila pretres u kancelarijama tog pokreta u Skupštini Kosova, navodi se da su počeli pritisci na poslanike te stranke Aljbina Kurtija i Aljbuljene Hadžiju u vezi  s akcijama opozicije u Skupštini Kosova.

"Ovo se dogodilo nakon sastanka koji je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji sa ambasadorima zemalja velike petorke. Po svemu sudeći, Veselji koristi sastanak sa ambasadorima da bi legitimisao povećanje represije i nasilje nad opozicijom", navodi se u saopštenju.

Samoopredeljenje za današnji pretres optužuje i premijera Kosova Isu Mustafu, jer on, prema njima, koristi policiju, tužilaštvo i sudski sistem u odbrani projekta Zajednice srpskih opština.

"Pretnje hapšenjem poslanika Kurtija i Hadžijuove mogu dovesti do još večih tenzija za koje će odgovornost snosiiti jedino vlast", naveli su iz Samoopredeljenja.

Na pretres kancelarija Samoopredeljenja je reagovala i Alijansa za budućnost Kosova (ABK), koja je izrazila uznemirenje zbog pretresa kancelarija koje se dogodilo posle radnog vremena i bez prisustva poslanika tog pokreta.

"Ovakvo ponašanje policije ocenjujemo kao politički kalkulisan pritisak na poslanike Samoopredeljenja koji su sada deo zajedničkog opozicionog bloka za suprostavljanje Zajednici i graničnoj liniji sa Crnom Gorom", navodi se u saopštenju ABK.

I Inicijativa za Kosovo osudila je akciju policije i ocenila da se to nikako nije smelo dogoditi.

Akcija policije usledila je nakon što je Kurti u četvrtak u Skupštini Kosova aktivirao suzavac u sali. Prištinski mediji, pozivajući se na izjave pravnih stručnjaka, javljaju da bi zbog toga Aljbin Kurti mogao da bude osuđen na kaznu od šest meseci do pet godina zatvora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija pretresla kancelarije Samoopredeljenja u Skupštini Kosova

Izvor: Blic, 09.Okt.2015

Policija Kosova potvrdila je večeras da je po nalogu nadležnog tužilaštva pretresla prostorije poslaničke grupe opozicionog pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova..- Potvrđujem da je u večernjim satima, po nalogu nadležnog tužilaštva, policija izvršila kontrolu u kancelarijama poslaničke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.