Policija Kosova: Sve jedinice deluje na celoj teritoriji Kosova, ne treba nam dozvola

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija Kosova: Sve jedinice deluje na celoj teritoriji Kosova, ne treba nam dozvola

Sve jedinice Policije Kosova (PK) deluju na celoj teritoriji Kosova u skladu sa važećim zakonodavstvom i nisu u obavezi da za svoje kretanje traže bilo čiju saglasnost, rečeno je danas u Policiji Kosova.

U Policiji Kosova agenciji Beta je rečeno da prema važećim zakonima nema potrebe da te bezbednosne jedinice traže bilo čiju saglasnost za delovnanje u bilo kom delu Kosova i da to važi i za sever.

"Policija Kosova je institucija za primenu zakona i u njenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mandatu su očuvanje javnog reda i bezbednosti, opšta sigurnost, uključujući i kontrolu i nadzor granice države. Sve policijske jedinice operišu i deluju na celoj teritoriji zemlje u skladu s važećim zakonodavstvom", navodi se u odgovoru agenciji Beta, koja je pitala da li je za odlazak jedinica ROSU na sever Kosova potrebna saglasnost Kfora.

U vezi s dolaskom pripadnika specijalne jedinice ROSU na sever Kosova 14. januara u cilju sprečavanja ulaska voza iz Beograda, u javnosti ali i među zvaničnicima Kosova i Srbije bilo je različitih tumačenja.

Zvaničnici u Beogradu tvrde da s Prištinom imaju usmeni dogovor da jedinice bezbednosnih snaga Kosova, među kojima i ROSU, neće ići na sever Kosova u sredine u kojima žive Srbi.

Zvaničnici NATO-a u Briselu juče su agenciji Beta rekli da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage" Kosova i da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova".

Oni su to rekli povodom tvrdnji da je pisanim aktom kao delom Briselskog sporazuma predviđeno da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost od Kfora za slanje policijskih a ne samo bezbednosnih snaga na sever Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Policija Kosova: Sve jedinice deluje na celoj teritoriji Kosova, ne treba nam dozvola

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2017

Sve jedinice Policije Kosova (PK) deluju na celoj teritoriji Kosova u skladu sa važećim zakonodavstvom i nisu u obavezi da za svoje kretanje traže bilo čiju saglasnost, rečeno je danas u Policiji Kosova...U Policiji Kosova agenciji Beta je rečeno da prema važećim zakonima nema potrebe da te bezbednosne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.