Podignuta optužnica za ratne zločine protiv Zorana Vukotića

Izvor: RTS, 20.Apr.2017, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica za ratne zločine protiv Zorana Vukotića

Protiv bivšeg rezerviste policije Zorana Vukotića u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici podignuta je optužnica za navodno počinjene ratne zločine u selima Gornje i Donje Studimlje, u Vučitrnu i zatvoru "Smrekovnica".
Međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova (STK) podneo je optužnicu Osnovnom sudu u Mitrovici protiv okrivljenog Z. V., bivšeg rezerviste policije u Vučitrnu, za dela koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se navodno desila između sela Gornje Studimlje i Donje Studimlje, kod Vučitrna, i objekata poljoprivredne zadruge u Vučitrnu u maju 1999. god, navedeno je u saopštenju Euleksa.

Takođe, u saopštenju se dodaje da je optužnica podignuta i za dela i postupke koji su navodno počinjeni u Pritvornom centru "Smrekovnica", opština Mitrovica tokom nedelja nakon tog događaja iz maja 1999.
Zločini za koji se okrivljeni tereti obuhvataju brutalna i nezakonita ubistva, nečovečno postupanje, nanošenje ogromne patnje, primenu mera zastrašivanja i terora, oduzimanje imovine, pljačku i krađu u velikim razmerama koja nije opravdana, stoji u saopštenju Euleksa.
Optuženi se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, predviđene i kažnjive na osnovu Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), i trenutno kažnjivo na osnovu Krivičnog zakonika Kosova (KZK), u suprotnosti sa svim propisima međunarodnog prava primenljivog u vreme unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu.
Međunarodni tužilac je optužnicu podneo nakon izručenja okrivljenog iz Crne Gore, što se dogodilo u novembru prošle godine.
Vukotić je uhapšen 10. marta prošle godine, nakon što je kosovska policija raspisala međunarodnu poternicu preko Ureda za vezu Interpola na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.