Peta generacija učenika u prizrenskoj Bogosloviji

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peta generacija učenika u prizrenskoj Bogosloviji

U obnovljenoj prizrenskoj Bogosloviji nastavu je počela peta generacija učenika. Ta ustanova sada ima 56 učenika s Kosova i Metohije, iz centralne Srbije i Crne Gore. Predaje im devet profesora. Posle izmeštanja u Niš 1999, Bogoslovija u Prizrenu obnovljena je 2008. godine.
Tradicija je da generacije učenika Bogoslovije početak svake školske godine obeleže posetom manastiru Svetih Arhangela, na mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde je sahranjen njegov ktitor, car Dušan.

"Od ove godine imaćemo celinu, svih pet razreda Bogoslovije i radovaćemo se zajedno sa vama, vašim uspesima i podvizima, što je najvažnije, da vas Gospod sačuva", kaže otac Mihajlo, iguman manastira Sveti Arhangeli.
Nova, peta generacija ima 12 učenika. Stigli su i novi profesori.
"Za Bogosloviju sam se odlučio zato što sam želeo da postanem sveštenoslužitelj, odnosno da služim Bogu i da posvetim život Bogu. Do kraja ću videti da li će to biti kroz sveštenički ili monaški čin", kaže učenik prvog razreda Dimitrije Božović.
"Nešto me je iniciralo da prihvatim ovaj posao i učestvujem u obnovi jedne od najstarijih škola u našem narodu, koje toliko znače za našu crkvu i da dam svoj i najmanji doprinos", priča Velimir Mihajlović, novi profesor Bogoslovije.
Većina profesora je u Prizrenu sa suprugama. Imaju obezbeđen smeštaj, plate. U Bogosloviji kažu da su se potrudili da učenicima i profesorima obezbede što bolje uslove.
Otac Andrej, prorektor Bogoslovije, podseća da je najnovija zgrada internata i rektorata potpuno izgorela 2004. godine u martovskim nemirima, a obnova je u toku.
"Trebalo je da već bude gotova, ali budući da smo insistirali na kvalitetu, odužili su se radovi, tako da se nadam da ćemo do polugodišta moći da se preselimo u novu zgradu", dodaje otac Andrej.
Kompleks Bogoslovije imaće i novu fiskulturnu salu. Pored kompletiranja Bogoslovije sa svih pet generacija bogoslova i obnove porušenih objekata same Bogoslovije, Eparhija raško-prizrenska je pokrenula i pripremne radove za obnovu Crkve Svetog Nikole u okviru manastirskog kompleksa Sveti Arhangeli kod Prizrena. Zahtev kosovskoj vladi za odobrenje obnove upućen je pre 16 meseci. Odgovora ni dan-danas nema.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.