POLICIJA OTERALA DEMONSTRANTE Vođe OVK na protestu za prisvajanje Trepče, desetine povređenih

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLICIJA OTERALA DEMONSTRANTE Vođe OVK na protestu za prisvajanje Trepče, desetine povređenih

Nasilne demonstracije u Prištini okončane su, ali je na ulicama raspoređen veliki broj pripadnika bezbednosnih snaga. U kasnim popodnevnim satima policija je uspela da potisne demonstrante iz centra grada i ulica koje vode prema zgradi Vlade Kosova. Tokom nasilnih protesta teško i lakše je povređeno 56 policajaca i do sada je privedeno više od 100 osoba. Među uhapšenima je i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti. Demonstranti su protestovali zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jablanovića i zatražili da kombinat Trepča postane javno preduzeće.

Policijska akcija, uključujući upotrebu vodenih topova, dimnih bombi, suzavca i u nekoliko slučajeva gumenih metaka, trajala je više od tri sata. Svi povređeni posle ukazane lekarske pomoći u Kliničkom centru u Prištini nalaze se van životne opasnosti. U policiji su odbili da potvrde navode dežurnog lekara Hitne službe Cura Đocaja da je deset osoba povređeno gumenim mecima.

- Jednom policajcu je teško povređena glava, drugom ruka. Ostali su dobili povrede po telu - rekao je direktor policije Kosova Spend Madzuni na konferenciji za novinare, zajedno sa glavnim tužiocem Sule Hodžomi naveo da je povređeno 56 policajaca, a privedeno više od 100 lica.

U policiji kažu da demonstranti i dalje prete javnom redu i miru u Prištini pošto se pristalice Samoopredeljenja okupljaju u naselju "Tri šešira", gde je sedište ove radikalne grupe građana kosovskih Albanaca.

Saobraćaj prema centru grada je obustavljen. Policija sprovodi rigorozne mere kontrole saobraćaja, ne dozvoljavajući kretanje prema centru, posebno prema naselju Dragodan gde se nalaze sedišta ambasada zapadnih zemalja.

Madzuni je kazao da su protesti eskalirali u nasilne, kada se određene grupe nisu pridružile mirnim protestima, već su počele da ugrožavaju poredak i javnu bezbednost. On je istakao da se reagovalo u zavisnosti od situacije i da je učinjeno ono što je, uobičajeno, ranije planirano za ovakve situacije. Madzuni je dodao da je policija reagovala na osnovu zakonskog mandata za očuvanje bezbednosti.

PRIVEDEN I GRADONAČELNIK

Policija je potvrdila da je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji je tokom popodneva priveden, nakon saslušanja pušten na slobodu.

"Protiv njega je podneta prijava sudiji za prekršaje", kažu u policiji i navode da je skoro celo rukovodstvo radikalnog albanskog pokreta Samoopredeljenje učestvovalo u nasilnim demonstracijama i da je njih nekoliko zadržano do saslušanja u policiji.

Ranije danas, na Trgu Majke Tereze došlo je do najtežeg okršaja policije i demonstranata. Učesnici protesta na policiju su bacali zapaljive, "molotovljeve koktele", a kosovska policija je potom na ulice izvela borna vozila i potisnula demonstrante do Hotela "Grand".

Povređene su desetine demonstranata koji su zbog suzavca zatražili lekarsku pomoć, među kojima je i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja u kosovskoj skupštini Visar Imerija, a povređenima je pomagao i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Među učesnicima protesta su i lideri "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti, koji je kako se tvrdi povređen, Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kao i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj, javlja Tanjug.

Društvo novinara KiM i UNS saopštili su da srpski novinari neće izveštavati sa protesta u Prištini jer za to ne postoje bezbednosni uslovi. Umesto toga, novinari srpskih nezavisnih medija i dopisništava beogradskih redakcija održaće konferenciju za novinare u prostorijama UNS-a u Gračanici na kojoj će izraziti svoj protest, obrazložiti svoje stavove i ponoviti zahtev nadležnim institucijama i organizacijama da se problem bezbednosti rada novinara reši, navodi se u saopštenju.

Prema rečima portparola Kliničkog centra u Prištini povređeni su van životne opasnosti.

Saopštenjem se oglasila i kosovska policija koja kaže da su demonstranti provocirali policiju gađajuci ih sa raznim predmetima te da je zbog toga preduzela odgovarajuće mere.

Prištinski mediji prenose da je povređen i šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri.

Do incidenta je došlo nakon što je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova.

Mulićaj je najpre optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna.

Oko zgrade kosovske vlade koju su u subotu demonstranti kamenovali, postavljene su jake policijske snage, a posebne prepreke oko zgrade vlade i parlamenta, kako demonstranti ne bi mogli da im se približe.

Okupljeni nose parole "Bez Trepče nema države", "Trepča je naša, a ne srpska", "Isa (premijer Kosova Mustafa) je sluga Srbije, "Hašima (prvi potpredsednik Vlade Hašim) u zatvor", "Jablanović napolje", "Dole vlada iz Raške".

“@MetiHajrullahu: Protesters from Mitrovica at today's protest in Pristina pic.twitter.com/VG5WvmPtm2”

— Valerie Hopkins (@VALERIEin140) January 27, 2015

"(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće", rekao je Mulićaj.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.

Okupljeni protestuju zbog izjave Jablanovića od 6. januara da su "divljaci" oni koji su sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da posete domove i crkvu na Badnje veče. Jablanović je kazao da nije mislio na sve građane koji su protestovali, već samo na one koji su Srbe gađali kamenicama.

RT @MetiHajrullahu: Forca me te medha te #Policise ne Proteste #Kallxolive pic.twitter.com/lRwGcOYjt2

U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stanaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o pretvaranju "Trepče" u javno preduzeće.

RT @MetiHajrullahu: Arrin numër ma i madhë nga Mitrovica #Kallxolive pic.twitter.com/XGys14TT5r

Po završetku skupa deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac. Povređeno je 19 pripadnika policije, a privedeno 22 demonstranta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U neredima u Prištini desetine povrijeđenih, 100 osoba privedeno

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2015

PRIŠTINA - Nasilne demonstracije u Prištini, u kojima je prema podacima Kosovske policije povrijeđeno 44 policajca i oko 50 demonstranata, okončane su, ali je na ulicama raspoređen veliki broj pripadnika bezbjednosnih snaga...U kasnim popodnevnim satima policija je uspjela da potisne demonstrante...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.