Ovo između Beograda i Prištine nije dijalog

Izvor: B92, 26.Avg.2016, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo između Beograda i Prištine nije dijalog"

Beograd -- Cilj Srbije je da očuva Kosovo u svom sastavu, a cilj Kosova je da očuva svoju nezavisnost, zato je pogrešan naziv "dijalog", kaže novinar Idro Seferi.

Gostujući u Kažiprstu on je rekao i da dve strane nisu napravile velike pomake, bez obzira na postignute sporazume.

"Zato Bajdenova poruka nije bila da se sredi neko, nego da moramo da se sredimo svi, pa da onda idemo dalje", rekao je Seferi.

Kako je kazao, američki potpredsednik je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jasno poručio da je Srbija "glavni kamen" i da je neophodno da se tu situacija reši, kako bi sve ostale zemlje u regionu mogle da imaju manje problema.

"Takođe, po prvi put su na Kosovu sada stigle kritike iz Vašingtona. Protesti, ekstremistički napadi na institucije, afere, to ne ostavlja veliki prostor za pomak u pregovorima. Takve stvari dovode do prepucavanja, ne do rešavanja", rekao je Seferi.

Gost Kažiprsta je naveo da je Brisel zauzet svojim problemima, a da Albanija i premijer Edi Rama mogu biti most komunikacije Beograda i Prištine.

"Ipak, odnos Kosova i Albanije nije isti kao Republike Srpske i Srbije, jer se mnogi ne slažu sa politikom Albanije. Kosovo je nezavisno od Tirane. Ipak, Prištini znači da se bilo kako pomogne dijalogu, radi kosovskih interesa. Kosovo je sada u izolaciji, zbog demarkacije granice sa Crnom Gorom nema viza, a zbog ZSO se druge stvari ne mogu postići. Štagod da se dogodi u Nišu, moglo bi biti dobro za Kosovo", rekao je Seferi.

Kako je rekao, svakodnevni život demantuje političke poruke, ali su one uvek u prvom planu.

"To ne dolazi do izražaja u javnosti, jer je sada politika u fokusu, na Kosovu vladaju tenzije. Ipak, ljudi sarađuju, srpske firme imaju predstavništva u Albaniji, razmena je 100 miliona evra, a na Kosovu pola milijarde. Međutim, moraju da se nekako promovišu i te druge stvari, a ne samo političke izjave koje ne ostavljaju nadu da će se nešto promeniti", smatra Seferi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.