Ostao je na Kosovu 1999. godine u ratu posle vojnog roka: Sad sam invalid, a dobio sam samo odlikovanje

Izvor: B92, 31.Maj.2016, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostao je na Kosovu 1999. godine u ratu posle vojnog roka: "Sad sam invalid, a dobio sam samo odlikovanje"

Porodica Spasić iz Bojnika bez obzira na teške uslove života ne skidaju osmeh sa lica.

U jednoj kući živi njih dvanaestoro u nekoliko soba, a preživaljvaju zahvaljujući socijalnoj pomoći.

Novca Spasić imao je 18 godina kada je pozvan da služi otadžbini i proveo je godina dana na Kosovu u kasarni “Košara“. Dan pre početka rata završio se njegov vojni rok, ali on je 23. marta 1999. godine kazao: “Ja ostajem“.

“Svi su mi rekli idi kući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ti si svoje odslužio. Kada su moji drugari rekli da ostaju, onda sam rekao da ostajem i ja. Ne kajem se zbog toga“, kazao je Novica.

Novica i ostali vojnici danima su branili Karaulu koja je morala da padne. Kako je objasnio Spasić granate su stalno padale na sve strane.

Bitka za Košare trajala je 9. aprila 1999. godine do 10. juna. Na Košarama je poginulo 109 pripadnika vojske Jugoslavije.

Prilikom jednog napada i eksplozije Novica je dobio tešku povredu oka. Posle rata dobio je povelju. On kaže da je ponosan jer na taj način je ispunio obećanje da će čuvati svoj narod.

“Kad sam trebao svom narodu bio sam tu do poslednjeg trenutka, ostao sam invalid, a od države sam dobio samo odlikovanje i medalju. Država kasnije više nije ni mislila na mene“, kazao je Novica za “Eksploziv“.

Trenutno nema novca za protezu koja mu je potrebna, a on države je to očekivao.

Za više detalja pogledajte prilog iz Eksploziva ovde.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.