Oliveru Ivanoviću određen kućni pritvor

Izvor: B92, 22.Feb.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliveru Ivanoviću određen kućni pritvor

Kosovska Mitrovica -- Lideru Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću određen je kućni pritvor do početka novog suđenja, javljaju mediji.

RTS piše da je njihovom reporteru to rekla supruga Olivera Ivanovića Milena.

Apelacioni sud u Prištini odlučio je prošle nedelje da se Ivanoviću ponovi suđenje, nakon što je sud poništio prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na devet godina zatvora za ratne zločine.

Ivanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je doveden jutros nešto pre deset sati u Osnovni sud u severnoj Mitrovici koji odlučuje o tome da li će biti pušten iz pritvora. U blizini zgrade suda primetne su jake mere policijskog obezbeđenja.

Ulica koja vodi prema zgradi bila je zatvorena, kao i obe kapije suda u Mitrovici i tu se nalaze pripadnici kosovske policije.

Nešto posle podneva Ivanovć je napustio je sud u Kosovskoj Mitrovici.

On je vozilom pritvorske jedinice prebačen u zatvor u Kosovskoj Mitrovici gde će boraviti do završetka administrativne procedure. Očekuje se da Ivanović budu prebačen do svog stana u tom gradu za sat vremena.

Nakon što su saznali za presudu, ispred kapije suda okupili su se njegovi partijski i lični prijatelji, koji će ga čekati i ispred zgrade u Ulici Ive Lole Ribara, gde Ivanović stanuje. Srbija traži momentalno i potpuno oslobađanje Olivera Ivanovića, poslednjeg političkog zatvorenika u Evropi, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Ivanović je čovek koji se nalazi iza rešetaka samo zbog toga što pripada i predvodi deo srpskog naroda na KiM, da bi se napravio lažni balans u progonu ratnih zločinaca", rekao je Đurić Tanjugu. Vlada Srbije pružila je Euleksu garancije da će Oliver Ivanović, ukoliko mu u ponovljenom postupku koji se protiv njega vodi bude omogućeno da se brani sa slobode, biti dostupan pravosudnim organima.

Ivanovićev branilac Nebojša Vlajić je rekao agenciji Beta da očekuje da će predsednica sudskog veća Roksana Komša odlučiti da će Ivanoviću biti omogućeno da se sa slobode brani u ponovljenom sudskom postupku.

Valjić je podsetio da je Komša tokom prvostepenog postupka odlučila da Ivanović bude u kućnom pritvoru, te smatra da ne postoji razlog da to ne odluči i danas.

Vlajić je podsetio da je Ivanović uvek striktno poštovao kućni pritvor i nikada nije kršio nijednu od mera. Dodao je i da je Vlada Srbije ponovo dala garancije da se on brani sa slobode. Ivanović je u januaru 2016. osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin iz aprila 1999. godine, iako ga 81 svedok saslušan tokom sudskog procesa nije doveo u direktnu vezu sa zločinom stavljenim na teret, a nije mu dokazana ni bilo kakva vrsta komandne odgovornosti.

Dolazak Ivanovića na sud:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.