Odluka o sudiji u Evropskom sudu za ljudska prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2015, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o sudiji u Evropskom sudu za ljudska prava

Odluka o učešću sudije iz Srbije u Evropskom sudu za ljudska prava biće doneta danas na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, izjavila je šef Stalne Delegacije Skupštine Srbije Aleksandra Đorđević, navodeći da će jedna od važnijih tema za Srbiju biti i rasprava o poštovanju ljudskih i manjinskih prava na Kosovu i Metohiji.

Đorđević je u izjavi Tanjugu podsetila da su kandidati za sudiju u sudu u Strazburu profesori Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Lubarda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Branko Rakić, kao i sudija Spomenka Zarić.

Glasanje će verovatno danas biti završeno, navela je Đurović, dodajući da će sudija biti izabran ukoliko dobije natpolovičnu većinu glasova, a ukoliko se to ne desi, glasanje će biti ponovljeno u sredu.

Đurović je rekla da je zasedanje PS SE, koje je danas počelo, jedno od važnijih jer će veliki broj značajnih tema biti na dnevnom redu kako plenarnih zasedanja, tako i komiteta koji se svakodnevno održavaju.

Istakla je da će na sastanku Komiteta za politička pitanja biti održano javno slušanje o poštovanju ljudskih i manjinskih prava na Kosovu i Metohiji i da će srpska delegacija imati priliku da diskutuje na tu temu.

Prema njenim rečima, jedna od glavnih tema koja se trenutno pominje je pitanje povratka ruske delegacije u Skupštinu Saveta Evrope kojoj je prošle godine uskraćeno pravo glasa zbog krize u Ukrajini.

Kako je navela, to pitanje je danas pokrenula britanska delegacija, koja je zatražila da se o tome glasa.

Istakla je da je stav srpske delegacije da se predstavnicima Rusije omogući učešće na zasedanjima PS SE.

"Moj stav je da ne mogu da glasam za isključenje poslanika bilo koje zemlje članice, jer poslanici kao legitimno izabrani predstavnici građana neke zemlje imaju puno pravo da kažu svoje mišljenje", poručila je Đurović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.