ODNOSI SA MAKEDONIJOM SVE GORI Sve tačke razdora sa Skopljem

Izvor: Blic, 22.Avg.2017, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODNOSI SA MAKEDONIJOM SVE GORI Sve tačke razdora sa Skopljem

Varnice između lidera, špijunske afere i prijem Kosova u Unesko, teme su oko kojih se lome koplja u odnosima Srbije i Makedonije koji su narušeni još krajem prošle godine.

Hitno povlačenje osoblja Ambasade Srbije u Skoplju, u nedelju, još jedan je u nizu dokaza da odnosi dve zemlje odavno nisu bili na nižem nivou.

A niz je, zapravo, nagovešten već krajem prošle godine, nakon izbora u Makedoniji iz kojih je kao pobednik izašao Zoran Zaev, lider SDSM i aktuelni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << premijer.

Tiranska platforma

Već u januaru, ni mesec dana nakon izbora, veliki skup albanskih partija iz regiona u Tirani - koji je rezultirao takozvanom tiranskom platformom - označio je početak turbulencija u odnosima Srbije i Makedonije.

Jedna od tačaka u platformi je i insistiranje na pokretanju tužbe protiv Srbije za genocid nad albanskim stanovništvom u Makedoniji početkom XX veka.

Zaplenjeno oružje

Oštre reakcije usledile su iz Beograda, uz ocene da će vlast u Skoplju formirati antisrpske partije. Maj je bio posebno turbulentan mesec u odnosima, a počeo je presretanjem velike količine oružja na jugu Srbije koje je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju. U akciji Vojnobezbednosne agencije zaplenjene su puške, mitraljezi, bombe, minobacači.

Akcija bezbednosnih službi brzo je zataškana, ali je onda usledilo varničenje na liniji Vučić - Zaev. Tadašnji kandidat za predsednika Srbije u nekoliko navrata upozorio je na mogućnost sprovođenja “makedonskog scenarija” u Srbiji, na šta je reagovao Zaev, nazvavši Vučića nacionalistom.

Situacija se dodatno razbuktala vešću da je u makedonskom parlamentu, u noći kada je napadnut tada još uvek opozicioni lider SDSM, bio i agent srpske BIA zaposlen u Ambasadi u Skoplju...

Zaoštravanje odnosa

U podeljenom društvu kakvo je makedonsko vlast mora da izađe u susret albanskoj manjini, kojoj odgovara zaoštravanje odnosa prema Srbiji, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

- To je radila i vlada Nikole Gruevskog, no ne u toj meri. Makedonija je mala zemlja i dovija se kako zna i ume, ali sadašnji potezi kao da su sračunati da zabole Beograd. Već i sama činjenica da to rade, pokazuje da nisu za razvijanje dobrosusedskih odnosa - kaže Anđelković.

On smatra da je potez Beograda možda i namerno „preteran”.

- Pozicija Beograda mora biti da nećemo biti krotki, Skoplje to mora da shvati - zaključuje on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.