O nastalima u dijalogu

Izvor: Akter, 27.Apr.2015, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O nastalima u dijalogu

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP) Kosovo, povodom obeležavanja nacionalnog dana nestalih, traži od Vlade Kosova veće angažovanje u rasvetljavanju njihove sudbine, a od institucija da učine više na adresiranju krivične odgovornosti

Fond je ocenio da je u toku prethodne i ove godine bilo pomaka u pronalaženju tela nestalih.

Fond je naveo da je istraživana, lokalizovana i otvorena masovna grobnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u Raškoj, gde su pronađena 52 tela osoba koja su prijavljena kao nestala za vreme oružanog sukoba na Kosovu.

Bez obzira, broj nestali lica ostaje i dalje jako visok i treba uložiti dodatne napore na pronalaženju osoba čija je sudbina i dalje nepoznata.

FHP Kosovo, i saopštenju je izrazio zabrinutost da je fokus ostao na pronalaženju tela nestalih osoba, dok su nadležne institucije zakazale u preuzimanju koraka za utvrđivanje krivične odgovornosti u ovim slučajevima.

Imajući u vidu veliki broj nestalih lica za vreme i nakon oružanog sukoba na Kosovu, pred domaćim sudovima je procesiran simboličan broj predmeta koji su se odnosili na ove slučajeve.

Preko 99 odsto porodica ovih žrtava je uskraćeno pravo na pravdu, ističe Fond i ukazuje da je Vlada Kosova obećala da će pitanje nestalih lica biti jedna od tema dijaloga sa Srbijom.

Kako se to nije dogodilo, FHP Kosovo zahteva od institucija da pitanje nestalih bude jedna od narednih tema za diskusiju.

Fond u saopštenju ističe da u ovom dijalogu Vlada Kosova treba da postavi zahtev za iznalaženje rešenja saradnje pravosudnih institucija Kosova i Srbije u krivičnom progonu lica koja su bila uključena u izvršavanju tih zločina.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.