Novosti: Sever KiM- entitet kao RS?

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Sever KiM- entitet kao RS?

Beograd -- U središtu nove platforme koju će uskoro da predstavi predsednik Nikolić nalazi se status severa Kosova. Tražiće se neka vrsta entiteta, saznaju "Novosti".

Ovaj nacionalni dokument, koji bi suštinski mogao da utiče na sudbinu KiM, overen je punom podrškom lidera vladajućih stranaka na nedeljnom sastanku u vili "Bokeljka", piše ovaj list.

Preostalo je da se o njemu izjasne poslanički klubovi, Srbi sa KiM i, na kraju, i Narodna skupština.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezvaničnim informacijama do kojih je došao ovaj list, Srbija bi trebalo da se bori za što šira statusna i formalna prava sunarodnika na KiM. Ideja je da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput, recimo, Republike Srpske.

U praksi, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije. Taj predlog biće tema za raspravu sa međunarodnom zajednicom.

Ali, platforma će se, takođe, pozivati i na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uslovima neće priznavati nezavisnost kosovske države. Ovakvim pristupom brani se glavni cilj - da se što više olakša svakodnevni život naših sunarodnika, a da, istovremeno, oni ne budu striktno vezani za institucije u Prištini, pišu "Novosti".

Predsednik Nikolić upoznao je u ponedeljak ambasadore Ruske Federacije, Kine i Velike Britanije, Aleksandra Čepurina, Džang Vansjuea i Majkla Devenporta, o postignutom napretku u izradnji državne strategije za KiM.

ČEPURIN: Moskva je spremna da u međunarodnim organizacijama pomogne u zastupanju stavova Srbije. VANSJUE: Po pitanju KiM imamo jasan i dosledan stav i zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. DEVENPORT: Pozitivna je odluka Srbije da se primene ranije postignuti sporazumi, kao i nastavak pregovora sa Prištinom. Nedavna odluka Evropskog saveta je pozitivan znak za evropsku budućnost Srbije.

Premijer Ivica Dačić potvrdio je za ”Novosti” da će šef države platformu ove nedelje predstaviti i opoziciji.

"Predočićemo im predloge za pronalaženje održivog rešenja. Ne možete napraviti platformu koja bi vas mogla dovesti u situaciju da posle toga ne možete ni napred, ni nazad. Veoma je delikatna situacija u kojoj se Srbija nalazi. Kad se saslušaju sva mišljenja, ići će se dalje na realizaciju onog što je naš pogled za razrešenje kosovskog čvora," rekao je Dačić Novostima.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun očekuje da se strategija brzo nađe u parlamentu.

"Ne treba žuriti, treba promisliti i usaglasiti stavove, to može biti, za dva, tri ili deset dana. Treba izbeći da se u tekstu nađu kontradiktornosti."

Poslanik DS Borislav Stefanović smatra da od platforme ne treba očekivati ništa spektakularno.

"Vlast nema ni jasan stav, niti plan za rešavanje tog pitanja. Javnost je dovedena u situaciju ”čekanja Godoa”. Kada dokument bude objavljen, proučićemo šta u njemu piše, pa ćemo tek onda odlučivati o eventualnoj podršci."

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić kaže nam da je kasno da platforma bilo šta promeni nabolje, jer vlada vodi politiku po ugledu na prethodnu.

"Srbija je daleko zabrazdila u predavanju Kosova Albancima i daleko je otišla u podređivanju intenzivnim zahtevima EU da se to učini."

Funkcioner LDP Bojan Đurić ironično poručuje da ozbiljnog teksta nema zbog potrebe vlasti i Nikolića da istovremeno očuvaju rejting nacionalnog borca i da se niveliše situacija u kojoj funkcioneri vladajuće koalicije pregovaraju sa Tačijem i postižu dogovore.

U Narodnoj skupštini potvrdili su Novostima da ne bi bilo tehničkih prepreka da se o platformi glasa do kraja godine. Ako tekst stigne u parlament, verovatno će biti prekinuta sednica započeta u subotu, i otvorena nova na kojoj bi se poslanici izjašnjavali o strategiji za KiM.

U vili "Bokeljka" zaprećeno i novim izborima

Iako su čelnici vlasti javno sumirali da je postignuto apsolutno jedinstvo, iza kapija ”Bokeljke” bilo je na momente veoma burne i žustre rasprave.

Kako nezvanično saznaju Novosti, u jednom momentu Aleksandar Vučić jasno je partnerima nagovestio čak i mogućnost da se ide na vanredne izbore, ukoliko bude opstrukcije u nastavku borbe protiv korupcije, a posebno u vezi sa ”slučajem Mišković”.

Na tapetu je, na insistiranje Mlađana Dinkića, bilo i poslovanje EPS, ”Telekoma” i ”Srbijagasa”. On je tražio od Dušana Bajatovića da izloži plan da ”Srbijagas” postane samoodrživ. Krupnije svađe u koaliciji otklonili su Dačić i Vučić koji su posle šireg sastanka nasamo spustili loptu.

"Između dve najveće stranke u vladajućoj koaliciji postoji potpuno jedinstvo o svim najvažnijim pitanjima. Ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi država i narod, nameće neophodnost jedinstva i političke stabilnosti," kaže premijer.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić potvrdio je Novostima da je diskusija bila burna, ali da je postignuto maksimalno jedinstvo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova platforma: Sever Kosova - entitet kao RS?

Izvor: S media, 17.Dec.2012

Državni vrh Srbije postigao je dogovor o strategiji za buduće političke pregovore o Kosovu i Metohiji. U središtu nove platforme koju će u narednim danima da predstavi predsednik Tomislav Nikolić je status severa južne pokrajine - saznaju ”Novosti”...Prema nezvaničnim informacijama "Novosti",...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.