Novo sanitetsko vozilo za Dom zdravlja u Osojanu

Izvor: RTS, 23.Okt.2016, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo sanitetsko vozilo za Dom zdravlja u Osojanu

Još jedna donacija Srbima na Kosovu i Metohiji od francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo". Dom zdravlja u Osojanu kod Istoka, dobio je sanitetsko vozilo, za potrebe oko hiljadu i po ljudi, uglavnom povratnika.
Stara i dotrajala sanitetska vozila, zamenjena su novim. Povratnici u opštinama Istok i Klina, uglavnom stariji ljudi, sa stalnom potrebom za lekarskom negom.

"Ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su uglavnom hronični bolesnici, ne možemo svima ukazati pomoć u našoj ambulanti, moramo ih prebaciti dalje, najčešće do Kosovske Mitrovice, a vrlo često, te pacijente vozimo u kliničke centre, Niš, Kragujevac i Beograd", kaže direktorka Doma zdravlja u Osojanu Dragana Pantić.
Srbima povratnicima u opštinama Istok i Klina, najbliži klinički centar je u Kosovskoj Mitrovici, do kojeg vožnja traje sat i po vremena. To vreme je od vitalne važnosti, pogotovu kada su u pitanju hitni slučajevi. Bilo da se radi o porodiljama, teškim bolesnicima ili žrtvama napada. Sada, pomoć može da im se ukazuje i u vozilu, tokom vožnje.
Ovaj projekat je plod saradnje naše humanitarne organizacije koja je izdvojila 23.000 evra i manastira Visoki Dečani, koji je organizovao i koordinisao svu logistiku kako bi se to sanitetsko vozilo dovezlo iz Nemačke", rekao je Arno Gijon, iz organizacije "Solidarnost za Kosovo"
Dom zdravlja u Osojanu i povratnici u ovom delu Metohije imaju i druge potrebe.
"Imamo malo problema sa nabavkom lekova, sa aparaturom, sa laboratorijom. Ne možemo sve analize koje su nam potrebne da završimo u našoj laboratoriji", dodaje Dragana Pantić.
Arno Gijon obećava pomoć i dalje. U proteklih 12 godina za srpski narod na Kosovu i Metohiji, sakupio je i donirao oko četiri miliona evra. Poslednjih godinu dana najviše. U direktne investicije, uložio je oko 600.000 evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.