Neustavna Uredba o administrativnim prelazima

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neustavna Uredba o administrativnim prelazima

Ustavni sud Srbije utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, objavljeno je na sajtu tog suda.
Ustavni sud je na sednici od 26. marta "odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedene uredbe", prenosi Tanjug.

Pomenutom Uredbom Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz 2011. godine propisani su uslovi za prelazak preko administrativne linije prema AP KiM, zatim kretanje i boravak na administrativnoj liniji, kao i mere koje se mogu preduzeti protiv osoba koje postupaju suprotno njenim odredbama.
Inicijativu za ocenu ustavnosti tog akta podnela je Demokratska stranka Srbije, koja istovremeno osporava i niz drugih uredaba koje se tiču regulisanja kosovskih pitanja.
Na istoj sednici Ustavni sud je odbacio inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti Odluke o prihvatanju Izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije, uključujući proces implementacije postignutih dogovora, kao i za ocenu ustavnosti Zaključka Vlade od 22. aprila 2013. godine, kojim je ona prihvatila prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa.
Inicijativu za osporavanje Odluke i Zaključka Vlade podneli su 2013. poslanička grupa DSS-a i narodni poslanici Miodrag Nikolić, Borislav Pelević, Marjan Rističević i Nikola Tulimirović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.