Nemački ambasador: Normalizacija odnosa ne znači priznavanje Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2015, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ambasador: Normalizacija odnosa ne znači priznavanje Kosova

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da Nemačka želi da što pre budu otvorena pregovaračka poglavlja Srbije i da se mora rešiti pitanje Kosova.

Iz nemačke perspektive preduslov za otvaranje poglavlja je prvo da se otvori poglavlje 35, koje se odnosi na pitanje Kosova, a za otvaranje tog poglavlja preduslov jeste da se potpuno implementira Briselski sporazum,  rekao je Vilhelm na TV Pink.

Ambasador Nemačke je ukazao da "tu još nedostaje osnivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Zajednice srpskih opština i sada se s naporima vode razgovori na tu temu", a prema njegovim rečima, posle otvaranja poglavlja 35, mogla bi se se otvoriti i poglavlja 23 i 24.

- Što se tiče pregovaračkog procesa Srbije, imamo poseban problem da se pitanje Kosova mora isto tako rešiti - rekao je Vilhelm.

Na pitanje o formulaciji "normalizacija odnosa sa Kosovom", Vilhelm je odgovorio da "normalizacija ne znači priznanje, nego da uspostavite dobrosusedske odnose".

Vilhelm je ocenio da je poseta ministra za ekonomsku saradnju i razvoj u Vladi Nemačke Gerda Milera Srbiji bila važna i dobra i dodao da je Nemačka najveći bilateralni donator kako bi pomogla Srbiji da što pre stigne u EU. On je istakao da Nemačka želi da se angažuje u oblasti dualnog stručnog obrazovanja i da učestvuje u revitalizaciji toplana.

Vilhelm je precizirao da je sada već 370 firmi sa nemačkim kapitalom aktivno u Srbiji, da će ih biti još više i da su to velika preduzeća koja se spremaju da ulažu u Srbiju.

Ambasador Nemačke je podsetio da je trgovinska razmena dveju država prošle godine iznosila 3,2 milijardi evra i da ima prostora da se poveća saradnja.

Na pitanje o dolasku nemačke kancelarke Angele Merkel u Srbiju, Vilhelm je potvrdio da se radi na pripremi te posete, da još nije poznat tačan datum i dodao da pretpostavlja da će se Merkel sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Vilhelm: Nikada bolji odnosi Srbije i Nemačke

Izvor: RTS, 29.Maj.2015

Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke nikada nisu bili tako dobri kao sada, uključujući i privrednu saradnju, rekao je nemački ambasador Hajnc Vilhelm, navodeći da je za Nemačku Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana koja ima njenu podršku na putu ka EU. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.