Nema masovne grobnice na lokaciji oko crkve u Prištini

Izvor: RTS, 28.Jul.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema masovne grobnice na lokaciji oko crkve u Prištini

Na prostoru oko nedovršene srpske pravoslavne crkve Hrista Spasitelja u Prištini nema posmrtnih ljudskih ostataka. To je utvrđeno nakon što je danas završeno iskopavanje na poslednjoj od tri pregledane lokacije.
Iskopavanje je počelo 13. jula ove godine. "Otklonjene su sve sumnje u postojanje masovne grobnice", rekao je RTS-u predsednik Komisije Vlade Srbije za rasvetljavanje sudbine nestalih osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Kosovu Veljko Odalović, po okončanju iskopavanja na lokaciji uz zgradu rektorata, više stotina metara udaljene od nedovršene crkve.

"Ono što je izvesno jeste da ni na ovoj lokaciji, kao ni na prethodne dve, nisu pronađeni posmrtni ostaci. Time je okončana sva aktivnost na ovoj lokaciji. Važno je da je nešto što je ipak u ovom trenutku bilo opterećujuće i po srpsku i po kosovsku javnost i po porodice, da je danas dat odgovor na to. Na ovoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci", rekao je Odalović.
Naveo je da je lokacija na kojoj je vršena pretraga u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.
"Lokacija je nesporno, prema dokumentaciji, vlasništvo Srpske pravoslavne crkve i pripada hramu Hrista Spasa i u katastru je upisana kao zemljište koje je pripadalo i pripada SPC", naveo je Odalović.

Najavio je da će za mesec-dva biti nastavljeni radovi na ispitivanju drugih lokacija na Kosovu i centralnoj Srbiji, za koje postoji sumnja da mogu da budu masovne grobnice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema tragova o postojanju grobnice u centru Prištine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jul.2016

Danas poslijepodne su završena iskopavanja u dvorištu prištinskog univerziteta, u centru grada, u potrazi za grobnicom bez pronalaska tragova o njenom postojanju, potvrdio je za RSE Prenk Đetaj, predsjednik Komisije za nestala lica Kosova. Iskopavanje je počelo 13. jula, na zahtjev Specijalnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.