„Nektar“ skratio  Srbiju za Kosovo i Vojvodinu

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nektar“ skratio Srbiju za Kosovo i Vojvodinu

Na mapi naše države koja je na Nektarovom soku od paradajza „tomatelu“, Kosovo i Vojvodina otcepljeni su od Srbije.

Mapa na poleđini ambalaže „tomatelo“ pasiranog paradajza prikazuje Srbiju i okolne zemlje. Granice između država iscrtane su debelom belom linijom, a linijom iste boje i debljine kompanija „Nektar“ odvojila je od Srbije Kosovo i Vojvodinu, što su mnogi protumačili kao separatističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tendencije ove srpske firme.

Lidija Stojanović iz Tržišne inspekcije kaže za „Blic“ da će inspekcija da kontaktira „Nektar“, ali da zasad neće da im pišu prekršajnu prijavu.

Objašnjenje „Nektara“

Na pitanje „Blica“ da li su zbog greške koju su u međuvremenu uvideli granice Srbije na drugim pakovanjima „tomatela“ nacrtane bez unutrašnjih, pokrajinskih granica, u „Nektaru“ odgovaraju da je reč samo o drugoj seriji. Dizajn ambalaže tokom godina naručivali su više puta, pa nije svaki put bio urađen na identičan način.

- Da su odvojili samo Kosovo, mogli bismo da se pozovemo na netačno oglašavanje i nekorektno reklamiranje, jer bi bilo netačno da Kosovo nije Srbija. U toj situaciji otišli bismo odmah u kontrolu. Pošto su granicom odvojili i Vojvodinu, pretpostavljamo da su na taj način samo označili pokrajine, ali možemo da ih kontaktiramo i da im predložimo da pređu na korektnu ambalažu, bez granica, ili da granice koje odvajaju pokrajine označe tanjom ili isprekidanom linijom - kaže Stojanovićeva.

Ona dodaje da „Nektar”, kao i svaki drugi ozbiljan proizvođač, mora da vodi računa i o takvim stvarima.

U „Nektaru“ kažu za „Blic“ da je u pitanju zlonamerno tumačenje grafičkog dizajna.

- Kompanija „Nektar”, kao prepoznatljiv srpski brend, stavila je mapu Srbije na ambalažu upravo zato bi istakla domaće poreklo sirovina. Smešno je tvrditi da se mi zalažemo za otcepljenje pokrajina. Dovoljno je da podsetimo da „Nektar” raspolaže pogonima za proizvodnju i preradu sirovina na teritoriji čitave Srbije. Imamo ih u Bačkoj Palanci, Vladičinom Hanu i Bujanovcu, a naša fabrika je u Novom Sadu - kaže za „Blic“ Mina Sretenović, „Nektarov“ menadžer za odnose sa javnošću.

Ističe da je takva mapa preuzeta sa Guglovih mapa i prebačena na ambalažu.

- To je karta Srbije sa pokrajinama, nema veze s otcepljenjem - kaže Sretenović.

Zanimljivo je da srpske kompanije koje na proizvodima za izvoz jasno odvoje Kosovo prolaze nekažnjeno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.