Nastaviti dijalog čim se formira kosovska vlada

Izvor: Beta, 29.Avg.2014, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastaviti dijalog čim se formira kosovska vlada

UJEDINJENE NACIJE, 29. avgusta 2014. (Beta) - Šef administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Farid Zarif pozdravio je u petak održavanje izbora na Kosovu 8. juna i istakao značaj toga da dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, bude nastavljen čim bude sastavljena nova kosovska vlada

Zarif je u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu konstatovao da Beograd i Priština čine veliki napredak u normaliziaciji odnosa i da je to izraženo kroz njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << dijalog uz posredovanje EU, a da su obe strane svesne da su konkretni potezi jedini način za uspešno sprovodjenje Briselskog sporazuma iz 19. aprila 2013. godine.

On je pozvao na nastavak dijaloga čim bude sastavljena nova vlada u Prištini, istakavši da sve strane treba da rade na konstruktivnom dijalogu i kada je reč o stanju i dogadjajima na severu Kosovske Mitrovice i kada je reč o drugim spornim pitanjima.

Govoreći o osnivanju i radu specijalnog kosovskog suda za ratne zločine, Zarif je izrazio očekivanje da odmah pošto bude formiran kosovski parlament, ta instituija radi na usvajanju neophodnih zakona kako bi specijalni sud mogao da počne s radom početkom sledeće godine.

Svoje izlaganje u Savetu bezbednosti Zarif je počeo podsećajući na jučerašnji incident u kopnenoj zoni bezbednosti u kom je, kako je rekao, poginulo troje ljudi, medju kojima jedan pripadnik srpske žandarmerije i izražavajući žaljenje zbog tog dogadjaja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zarif: Nastaviti dijalog BG-PR

Izvor: B92, 29.Avg.2014

Šef UNMIK-a Farid Zarif istakao značaj toga da dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, bude nastavljen čim bude sastavljena nova kosovska vlada...Zarif je u Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu, ocenio da su ti izbori bili uspešni, istakavši da su oni prvi put...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.