Nastavak protesta na Kosovu

Izvor: VOA, 26.Jan.2015, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak protesta na Kosovu

Pokret Samoopredeljenje pozvao je građane na sutrašnji protest na kome će ponovo zatražiti razrešenje ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića; Vlada Kosova poručila da se problemi ne mogu rešiti protestima

U organizaciji Pokreta Samoopredeljenje u Prištini će sutra ponovo biti održan protest albanskih opozicionih partija na kojem će biti zatraženo da Vlada Kosova smeni ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića i donese Zakon o Trepči. >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Demonstranti su u subotu dali  rok premijeru Kosova Isi Mustafi da danas do 16 sati smeni Jablanovića sa mesta ministra zbog njegove izjave u kojoj je nazvao divljacima one koji su kamenovali raseljene Đakovčane 6.januara u Đakovici, što Vlada danas nije uradila.

Pokret Samoopredeljenje pozvao je danas građane Kosova na sutrašnji protest na kome će od Vlade Kosova zatražiti razrešenje ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića i donošenje Zakona o Trepči kao Javnom preduzeću. Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da “protesti nisu partijski niti opozicioni, nego će biti svenarodni i da će učesnici biti iz svih društvenih sfera, bez obzira na starost, pol, veru, i drugo”.

S druge strane Vlada Kosova saopštila je danas da poštuje pravo na protest, ali da se problemi tako ne mogu rešiti.

“Vlada je svesna  brojnih problema u kojima se zemlja nalazi. Vlada kao značajno vidi izgradnju dobrih odnosa između svih etničkih i verskih grupa. Institucionalno rešenje problema je jedina mogućnost", rekao je na današnjoj sednici Vlade premijer Kosova Isa Mustafa. On je osudio nasilje tokom protesta u subotu u Prištini i pozvao organizatore da preuzmu odgovornost za napad na zgradu Vlade.

U međuvremenu još uvek se ne zna da li je i ko uhapšen zbog napada na srpske novinare na protestu u subotu. Portparoli Kosovske policije Baki Keljani i Daut Hodža danas nisu želeli da govore o tome.

Član Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije  Živojin Rakočević smatra da je postalo pravilo da se u sukobu drugih i drugačijih pronađe žrtva i da su na protestima u subotu to bili srpski novinari. On za Glas Amerike kaže da postoji strah od većih nemira i proširenja nasilja nad Srbima na Kosovu, na način na koji je to bilo 17. marta 2004 godine

"Ovo je jedan krajnji signal da se shvati u kakvom se društvu živi i da oni koji  mogu da utiču zaustave to nasilje, jer ovo je jedna potpuna katastrofa. Na žalost i mi kao esnafsko društvo i kolege smo oguglali na sve što nije krv i mi prosto u ogromnom broju slučajeva ne primećujemo kada nas psuju, kada nas ponižavaju, kada nas gađaju, kada nas maltretiraju, to je nama postalo normalno ali je u toj meri bilo toliko u Prištini da jednostavno moramo da kažemo podvlači se crta nemojte se više igrati, ovo može da eksplodira", rekao je Rakočević.

Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Zekerija Šabani kaže da je napad na novinare neprihvatljiv i za svaku osudu. On smatra da ovakvi napadi ne doprinose slobodi izražavanja i da nisu usmereni samo na pojedince, već na slobodu medija i slobodu prava na informisanje gradjana.

“Novinarski posao je veoma težak i svi mi smo svesni rizika sa kojima se suočavamo i nije ovo ništa novo u našem poslu, jer su i naše kolege albanci svkodnevno izloženi ovakvim i sličnim napadima. Nas novinare ne obeshrabruju ovakvi problemi koji nas prate u radu i bez obzira na to nastavljamo da obaveštavamo javnost i pridržavamo se pravila izveštavanja”, kazao je Šabani.

Tokom demonstracija u Prištini u subotu  koje su organizovale albanske opozicione partije protiv ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića i situacije sa kombinatom Trepča napadnuta je novinarska ekipa RTK2, snimatelj RTS-a i dopisnik B92.

Tokom protesta pojedini učesnici su kamenjem gađali zgradu Vlade Kosova, a kamenovana je i crnogorska ambasada u Prištini, ali u incidentu nije bilo povređenih. Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar osudio je nasilje tokom demonstracija koje su u Prištini organizovane u subotu.

„Mirni protesti su osnovno, neotuđivo demokratsko pravo građana. Oni koji su izvršili nasilje i oštetili imovinu nisu samo počinili krivično delo, već su zloupotrebili ovo pravo, na štetu svog cilja i na štetu demokratije na Kosovu“, navodi se u pisanoj izjavi Žbogara
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samoopredeljenje poziva sutra na protest u centru Prištine

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jan.2015

Pokret Samoopredeljenje najavio je za sutra u 12 sati u centru Prištine nastavak protesta u kome se traži smena kosovskog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića i povratak zakona o pretvarranju Trepče u skupštinsku proceduru, a Alijansa za budućnost Kosova najavljuje da će se...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.