NOVI SVEDOCI NA NOVOM SUĐENJU Ivanović: Apsolutno nije moguće da me osude

Izvor: Blic, 24.Mar.2017, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI SVEDOCI NA NOVOM SUĐENJU Ivanović: "Apsolutno nije moguće da me osude"

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je pred međunarodnim, Euleksovim, sudskim većem počelo ponovno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću. I tužilaštvo i odbrana najavili su po tri nova svedoka i nove materijalne dokaze koji će im, kako su rekli, pomoći u dokazivanju onoga što su tvrdili.

Ivanovićevo suđenje je vraćeno na početak zbog odluke Apelacionog suda u Prištini, koji je poništio prvostepenu presudu suda u Kosovskoj Mitrovici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina.

- “Apsolutno nije moguće da me osude, kada nemam ama baš nikakve veza sa tim, nije moguće. Oni mogu da urade kao prošli put ali ću se ja žaliti do kraja, karaja krajeva. Nema instance kojoj se neću obratit - rekao je Ivanović pred početak suđenja.

On je istakao da je spreman, da je ovo početak i da je na njemu i članovima njegove odbrane da dokazuju sve ono što su dokazivali do sada.

Na ponovnom suđenju lideru lideru GI SDP u Osnovnom sudu uvodne reči su u pismenoj formi predali tužilac Romulo Mateuš i advokat Nebojiša Vlajić, a Olivera Ivanovića je u sudnicu iz kućnog pritvora dovela Kosovska policija.

Vlajić je kazao da Ivanović nema ništa sa događajima iz aprila 1999. godine za koje je optužen, da zločin koji se desio zaslužuje pravdu, ali da pravda nije kažnjavanje nevinih.

On je rekao i da će u ponovljenom postupku odbrana pozvati troje novih svedoka, i zatražio ukidanje mere kućnog pritvora i to da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode.

I Ivanović je kazao da će u ponovljenom sudskom postupku verovatno uvesti još nekoliko novih svedoka koji će samo potvrditi ono što je već rečeno.

Sudsko veće, kojim predsedava ista sudija iz prethodnog postupka Roksana Komša, i članice Veća Iva Nikšić i Franciska Fišer, odlučilo je da 25. aprila u deset sati bude organizovan obilazak mesta u južnom delu grada gde se 14. aprila 1999. godine dogodio zločin nad civilima za koji je Oliver Ivanović optužen i osuđen na devet godina zatvora.

Nebojša Vlajić rekao je nakon prvog, ponovljenog ročišta, da će izlazak na lice mesta biti organizovan da bi se tužilac i dvoje novih sudija upoznali sa mestom gde se zločin desio.

- Nakon toga će početi pozivanje svedoka, dokazni postupak će početi krajem aprila, a mi danas nismo saznali ništa što već nismo znali - rekao je Vlajić.

On od ponovljenog suđenja očekuje, kako je naveo, "da optužnica propadne kao što je propala polovina one prethodne i da svima postane jasno, ne da je Ivanović nevin jer to svi znaju, već kakvo je Euleksovo tužilaštvo i misija koja je došla da nam uvede pravo na Kosovu".

Sud je najavio da će do kraja juna biti održano deset novih ročišta, ali je Vlajić istakao da nije optimista da će se proces završiti brzo.

- Ako bude kao u prethodnom postupku kada je sudija saslušavala sve svedoke, biće pravo čudo da se proces završi do kraja godine - rekao je Vlajić.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon rekla je da je Ivanović jedini okrivljeni u ovom slučaju i da mu se ponovo sudi za krivičnu odgovornost ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1999 godine.

Više od 80 svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu. Ivanović, koji je u kućnom pritvoru, slobode je lišen pre više od tri godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Apsolutno nije moguće da me osude": Nastavak novog suđenja Oliveru Ivanoviću 27. aprila

Izvor: Blic, 24.Mar.2017

Iznošenje uvodnih reči tužioca u novom suđenju lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću završeno je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici i biće nastavljeno 27. aprila izvođenjem svedoka...U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je pred međunarodnim, Euleksovim, sudskim većem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.