Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa uveren da će Kosovo ratifikovati sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom

Predsednik Vlade Kosova Isa Mustafa izjavio je da vlasti u Prištini rade na rešavanju problema demarkacije sa Crnom Gorom kako bi i taj državni ugovor uskoro bio potpisan.

Mustafa je podgoričkoj "Pobjedi" tokom zasedanja Generane skupštine UN u Njujorku rekao da vlasti u Prištini rade na tome da obezbede dovoljan broj glasova za usvajanje sporazuma u Skupštini Kosova.

Vlada u Prištini je ovog leta privremeno povukla iz Skupštine sporazum o demarkaciji potpisan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u avgustu 2015. godine u Beču, uz prisustvo međunarodne zajednice, a lokalno stanovništvo smatra da je razgraničenjem oštećeno Kosovo.

Ugovor je potvrdila crnogorska strana, ali ne i kosovska Skupština, jer se tome oštro protivi opozicija u Prištini, koja smatra da je razgraničenjem Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije.

Na zahtev bivše predsednice Kosova Atifete Jahjaga međunarodna ekspertska grupa je ranije utvrdila da je demarkacija izvršena prema međunarodnim standardima.

Pročitajte još:

Za usvajanje ugovora o međudržavnoj granici sa Crnom Gorom neophodna je dvotrećinska većina u Skupštini Kosova i predsednik Vlade Kosova je ubeđen da će međudržavni ugovor dobiti potrebnu većinu.

Priština je pod velikim pritiskom SAD i Evropske unije da usvoji sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, a to je ujedno i uslov Prištini za viznu liberalizaciju.

Predsednik kosovske vlade ocenio je da su odnosi Crne Gore i Kosova "veoma dobri", da je pitanje demarkacije unutrašnje pitanje i saopštio da vlast u Prištini "nema nikakve primedbe" na ponašanje Crne Gore u procesu razgraničenja.

I vlast u Podgorici smatra da je pitanje razgraničenja rešeno, a da su previranja u Prištini o tom pitanju unutrašnja stvar Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.