Mustafa ne zna kada će biti izabran kosovski predsednik

Izvor: RTS, 13.Feb.2016, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa ne zna kada će biti izabran kosovski predsednik

Kosovski premijer Isa Mustafa navodi da ne zna tačan datum kada će biti zakazana sednica Skupštine na kojoj treba da bude izabran predsednik. Predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže da je za Srbe najvažnije sprovođenje predstojećih srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu.
Kosovski premijer odbacio je kao netačne optužbe da je od poslanika Demokratskog saveza Kosova, čiji je lider, zatražio da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne daju izjave u vezi sa izborom predsednika.

Mustafa je posle sastanka s predstavnicima Centralnog omladinskog pokreta rekao da svi u njegovoj partiji imaju punu slobodu da izraze mišljenja o svim pitanjima.
Iako ne zna tačan datum, Mustafa kaže da je siguran da će predsednik biti izabran najkasnije do 5. marta, što je krajnji rok predviđen kosovskim ustavom.
Prištinski mediji javljaju da se u zdanju kosovske skupštine vrše intenzivne pripreme na osposobljavanju alternativne sale na kojoj bi trebalo da bude izrabran predsednik, ako opozicija bude blokirala rad u glavnoj sali.
Predsednik kosovske Skupštine Kadri Veselji je juče izjavio da se vrše završne tehničke pripreme za izbor kosovskog predsednika najavljući da će do izbora doći u narednim danima, poštujući pri tome ustavne i zakonske procedure.
Jedini kandidat za kosovskog predsednika je za sada lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači. DPK ovih dana i kod drugih stranaka prikuplja potpise poslanika za predlog za izbor Tačija za predsednika.
Za predlaganje kandidata za predsednika potrebno je najmanje 30 potpisa poslanika kosovske Skupštine, a taj broj samostalno ima DPK.
Prema Ustavu, predsednik je izabran ako za njega u prva dva kruga glasanja glasaju dve trećine poslanika, odnosno ako dobije 80 glasova, dok je u trećemo krugu glasanja za izbor potrebna polovina plus jedan poslanik, odnosno 61 glas. Glasanje za izbor predsednika je tajno.
Uslov je, takođe, da u sva tri kruga glasanja u sali bude najmanje 80 poslanika.
Aktuelnoj predsednici Atifeti Jahjaga mandat istče 6. aprila, dok je krajnji rok za izbor predsednika 5. mart.
U slučaju da predsednik ne bude izabran u tri kruga glasanja, onda se automatski raspušta skupština i ide se na prevremene parlamentarne izbore.
"Srpski izbori na KiM važniji od izbora predsednika"
Predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže da izbor kosovskog predsednika nije toliko važan za srpsku zajednicu koliko je važno sprovođenje predstojećih srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Simić je u izjavi Tanjugu rekao da je Srpska lista jedinstvena da kordinira sa Vladom Srbije svoje aktivnosti i da nakon kunsultacija sa Vladom Srbije odlučuje o svakom važnom pitanju.
"Moram da kažem javnosti na KiM, našem narodu, da je izbor kososkog predsednika za Srpsku listu trivijalan proces. Za nas je bitan i važan proces izbora za parlament Srbije koji će biti organizovan na Kosovu i Metohiji i naš glavni fokus biće na izborima koje će ovde organizovati Republika Srbija", rekao je Simić.
Analitičar sa Kosova Nedžmedin Spahiu izjavio je Tanjugu da izbor predsednika Kosova i podrška Srba tom procesu nema suštinsko značenje osim što je dokaz da je srpska zajednica integrisana u kosovsko društvo.
"Suštinski podrška procesu izbora predsednika nema značaj za Srbe, to je samo podrška Hašimu Tačiju i Srbi trenutno nemaju bolju opciju i bolji izbor od toga", ocenio je Spahiu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Simić: Srpski izbori na KiM važniji od izbora predsednika

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Feb.2016

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da izbor kosovskog predsednika nije toliko važan za srpsku zajednicu koliko je važno sprovođenje predstojećih srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu...Simić je u izjavi Tanjugu rekao da je Srpska lista jedinstvena da kordinira...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.