Mustafa: Statut ZSO prema preporuci Ustavnog suda Kosova

Izvor: B92, 30.Sep.2016, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa: Statut ZSO prema preporuci Ustavnog suda Kosova

Priština -- Premjer Kosova Isa Mustafa izjavio je da još nije započeo posao na izradi Statuta Zajednice opština sa srpskom večinom.

On je dodao da će rešenja u statutu biti u potpunom skladu s preporukom Ustavnog suda Kosova.

"Sada je komplementirana rukovodeća ekipa koja će zajedno sa OEBS-om, kancelarijom Evropske unije i Vladom početi izradu Statuta. Posao još nije počeo, ali smo jasno stavili do znanja i međunarodnim predstavnicima da taj statut treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bude u skladu s Ustavom Kosova i u potpunosti treba da bude u harmoniji s preporukama Ustavnog suda, jer mi ne želimo da Ustavni sud kaže da je Vlada pogazila Ustav, tako da ćemo biti vrlo pažljivi u izradi Statuta ZSO", rekao je Mustafa u interviju za RTK.

Mustafa je o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom rekao da nastavlja da zastupa stav da nema argumenata da je granica drugačija u odnosu na odluku Državne komisije za demarkaciju.

"Ja sam povukao zakon za ratifikaciju demarkacije granične linije sa Crnom Gorom jer sam ocenio da to nije bila situacija u kojoj se tog dana moglo odlučiti o demarkaciji, ali povlačenje ne znači da zakon nećemo više procesuirati", rekao je premijer Kosova.

Mustafa je rekao da organizuje sastanke kako bi se do kraja razjasnila situacija s demarkacijom granice.

"Posle toga da li će poslanici to izglasati je u njihovoj odgovornosti. Ja stojim na stanovištu da je granicu utvrđena kako je trebalo", kazao je Mustafa.

Govoreči o listama veterana i plaćanju nadoknade za njih, Mustafa je rekao da oni koji su stvarno veterani ne treba da brinu, jer će biti ispunjene sve obaveze prema njima."Mi nemamo sredstava da plaćamo politička rešenja, jer ove liste nisu istinite, to su liste formirane po političkoj osnovi, jer ima informacija da su status veteran dobila i deca koja su u vreme rata na Kosovu imala šest ili sedam godina. Tim pitanjima treba da se bavi tužilaštvo, ali problem treba da reše asocijacije veterana jer oni znaju ko je bio u ratu a ko nije", kazao je Mustafa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.