Murić: Ničije dete donelo mi popularnost

Izvor: Politika, 21.Sep.2014, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Murić: Ničije dete donelo mi popularnost

ZVEČAN – Glavni glumac igranog filma „Ničije dete” Denis Murić (15) iz Zvečana kaže da je slučajno dobio ulogu koja mu je, bar za sad, donela veliku popularnost.

Murić, koji je učenik drugog razreda Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, kaže za Tanjug da se slučajno našao u ulozi glavnog glumca na filmu „Ničije dete” koji je nedavno trijumfovao u programu „Nedelja kritike” na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

„Pa to deluje kao jedna neistinita >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << priča, mi smo posle treninga otišli da bodrimo druga na kastingu u Zvečanu. Bez ikakave namere da učestvujem i ja sam otišao tamo zbog druga, bodrili smo ga a onda je Slobodan Dedejić pozvao celo naše društvo da uđemo tamo i da vidi šta mi znamo”, kaže Murić.

On navodi da su izvodili skečeve i onda mu je Dedejić rekao da je interesantan za ulogu.

„Ja sam se tada uozbiljio i eto mene na filmu”, kaže Murić koji je dobio rolu za film „Ničije dete”, koji je baziran na fascinantnoj, istinitoj priči o divljem dečaku koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi, u planinama Bosne i Hercegovine.

Taj dečak je potom poslat u Beograd, u Dom za nezbrinutu decu da se socijalizuje a suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva.

Počinje rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gde da ode. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu...

Murić kaže da nije očekivao nagrade na festivalu u Veneciji i da su svi tada pomišljali da je najveća nagrada što su prošli na tom festivalu, pošto nijedan naš film skoro 30 godina nije prošao taj festival.

„Za nas je najveća nagrada tada bila ulazak na taj festiva, a kada su nagrade počele da stižu jedna za drugom, to su nama bile samo potvrde da smo uradili dobar posao”, kazao je Murić.

Govoreći o snimanju filma, Murić kaže da mu je bilo najzanimljivije to što je morao da glumi u vunenom džemperu na 40 stepeni a na -10 da glumi nag kada se propisno smrzao.

Murić je, u razgovoru sa Tanjugovim dopisnikom iz Kosovske Mitrovice, otkrio da je ipak odbio da snimi jednu scenu jer nije imao snage i hrabrosti da leži pored vuka.

„Pa to je možda jedina stvar koju nisam prihvatio, jer stvarno nisam smeo iako sam znao da on neće ništa. Ali zaista nisma smeo. Imao sam taj strah u tom trenutku i zaista nisam smeo da legnem pored vuka”, kaže Murić.

Ovaj petnaestogodišnjak, koji se po prvi put našao na filmu i koji je pobrao pozitivne kritike, ističe da mu je želja da nastavi da se bavi glumom i da već vežba kako bi upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, što mu je trenutno najveća životna želja.

Kaže da je pojavljivanje na filmu promenilo dosta toga u njegovom životu.

„Pa pre svega promenilo se ponašanje ljudi prema meni. Mislim nisu oni prema meni bili loši ranije, već je samo ta popularnost porasla i to je normalno. Mislim da se dobro držim sa tim i da nisam poleteo u oblake i nadam se da ću takav i ostati”, rekao je Murić.

Svetska premijera filma „Ničije dete” održana je 4. septembra na Filmskom festivalu u Veneciji u prepunoj dvorani Perla, a nakon projekcije publika je stojećim ovacijama i uzvicima „bravo, bravo” pozdravila ekipu filma.

Nagrada kritičara FIPRESCI dodeljena je za najbolji film u selekciji koju čine svi prateći programi Filmskog festivala u Veneciji, koju dodeljuje Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta, dok je Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja - FEDEORA dodelila ovom filmu nagradu za najbolji scenario.

objavljeno: 21/09/2014
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Denis Murić: Ničije dete mi je donelo popularnost

Izvor: B92, 21.Sep.2014

Glavni glumac igranog filma "Ničije dete" Denis Murić (15) iz Zvečana kaže da je slučajno dobio ulogu koja mu je, bar za sad, donela veliku popularnost...Murić, koji je učenik drugog razreda Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, kaže za Tanjug da se slučajno našao u ulozi glavnog glumca na filmu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.