Miredita, dobar dan

Izvor: SEEcult.org, 01.Jun.2016, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miredita, dobar dan

Festival “Miredita, dobar dan”, koji predstavlja kosovsku kulturnu i aktivističku scenu beogradskoj, u trećem izdanju je u znaku 80-godišnjice rođenja velikog glumca Bekima Fehmiua, a nudi filmske projekcije, izložbe, promocije knjiga, koncerte i diskusije.

Festival počinje 1. juna u Domu omladine Beograda obeležavanjem 80-godišnjice rođenja Fehmiua, albanskog, kosovskog, beogradskog, jugoslovenskog i svetskog glumca, koji je bio simbol jedinstva, ali i raskola između >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << dva naroda, a inspirisao je i pokretanje festivala “Miredita, dobar dan”.

Publika će na otvaranju videti i nagrađivani debitantski film “Otac” (Babai) Visara Morine, uz razgovor nakon projekcije.

Do 4. juna predstaviće se i kosovski muzičari, glumci, pozorišni reditelji, ali i društveni aktivisti i analitičari.

Publika u Beogradu biće u prilici da čuje i soprana Besu Ljugići (Llugiqi)  pijanistkinju Ljiriku Pulju Kasapoli (Lirika Pula-Kasapolli), koje će nastupiti 2. juna u Parobrodu, a izvešće izbor operskih arija i klasične muzike za klavir i vokal (Çesk Zadeja, Vinçenc Gjini i Mendi Mengjiqi).

Prethodno će u Centru za kulturnu dekontaminaciju biti održana promocija knjige Vetona SuroijaZmijske noge”, koju je na srpskom objavio Samizdat. Opisujući ličnosti iz javnog života - od aktuelnog predsednika i ministra spoljnih poslova do bivših narodnih poslanika, političara i bivšeg rektora, Suroi iznosi dijagnozu o sistemu koji vlada Kosovom. U okviru prezentacije knjige, biće održana i diskusija o političkom i društvenom sistemu i dominantnoj eliti u Srbiji i na Kosovu.

U CZKD-u će 3. juna biti otvorena izložba “Pesme riba” umetnice Bljerte Suroi (Blerta Surroi), koja je i ponata glumica, a radi i kao profesorka na Fakultetu umetnosti u Prištini. Nakon dugog perioda eksperimenata sa slikama na keramici, okrenula se slikanju na platnu. Dan kasnije u CZKD-u će biti prikazan film “Mislim na tebe” o umetničkoj instalaciji Aljkete Džafa Mripa na stadionu u Prištini, gde je postavila 5.000 haljina u znak podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Poseban deo festivalskog programa predstavljaju debate, počev od diskusije o establišmentu nakon promocije Suroijeve knjige, preko razgovora o medijskoj slici Srbije i Kosova, koji će biti održan 3. juna u Medija centru, do završnog događaja posvećenog ženama-žrtvama rata, koji je najavljen za 4. jun u CZKD-u.

Ideja vodilja festivala “Miredita, dobar dan”, čiji su inicijatori Građanske inicijative i Centar za praktičnu politiku iz Beograda i NGO Integra iz Prištine, jeste iniciranje susreta i kulturne razmene srpske i kosovske scene kojima se stvara tradicija okupljanja i kontinuirane saradnje dva društva, u cilju poboljšanja međusobnih društvenih, političkih i kulturnih odnosa.

U toku prethodna dva festivala 2.000 posetilaca upoznalo se sa kosovskom kulturnom scenom - pozorištem, filmom, muzikom i vizuelnom umetnošću. Takođe, održan je i niz javnih debata na kojima su kritički preispitivani odnosi Beograda i Prištine sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i perspektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora i svih drugih delova društva.

Kao i proteklih godina, ulaz na sve događaje je besplatan. Karte za pojedinačne događaje moguće je rezervisati posredstvom adrese festival@građanske.org ili broja telefona +381 11 32 84 188.

Festivalski sajt je mireditadobardan.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.