Mihajlović: Još jedan oblik političkog pritiska

Izvor: Politika, 25.Nov.2011, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Još jedan oblik političkog pritiska

BEOGRAD – Šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović ocenio je da su zahevi Srba sa Kosova i Metohije za ruskim državljanstvom još jedan oblik politikog pritiska, usmeren na rešavanje problema u južnoj srpskoj pokrajini.

Mihajlović je u emisiji RTS „Da, možda, ne” te zahteve okarakterisao kao pokušaj kosovskih Srba da utiču na svoju sudbinu, rekavši da ne misli da je to suštinski zahtev da se isele u Rusiju.

On je, međutim, izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bojazan da iza zahteva za ruskim državljanstvom stoji „politikantska priča” i dodao da se ispituje njihova verodostojnost, kao i motivi i suština te inicijative.

Potpredsednik DSS Nenad Popović je mišljenja da ti zahtevi imaju veliku simboliku i da predstavljaju glas očaja i straha, ali i pokazuje ogromno nepoverenje prema srpskim vlasti.

Oni, kako je kazao, nisu upućeni samo Rusiji, već i Srbiji i međunarodnoj zajednici, a jedan od razloga je, smatra Popović, to što se o sudbinama Srba na Kosovu i Metojiji rešava, a da ih niko čak i ne informiše šta je dogovoreno.

„Rusi dobro poznaju situaciju u Srbiji i shvatili su ovaj gest pametno. Oni smatraju da Srbi treba da žive na Kosovu i Metohiji”, naveo je Popović, koji tvrdi da je Rusija spremna da opet pokrene raspravu o Kosovu na Savetu bezbednosti, kao i pitanje statusa pokrajine.

I bivši šef Koordinaciong tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović veruje da su se Srbi sa Kosova i Mehojihe, tražeći rusko državljanstvo, zapravo obratili široj međunarodnoj zajednici kako bi skrenuli pažnju na to da su njihova prava i slobode ugroženi.

Kao primer Čović je naveo da nijedno ubistvo Srba na Kosovu i Metohiji nije razotkriveno i procesuirano i izrazio nadu da povod za podnošenje zahteva za ruska državljanstva nije stranački orkestriran.

Čović je dodao i da ta inicijativa nije sprodiva, upozorivši istovremeno da se ona može koristi za političko spinovanje, kako u Srbiji, tako i u Rusiji.

Tanjug

objavljeno: 25/11/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.