MUČKI NAPAD: RAFALIMA na Srbe dok su pripremali slavu ispred PRAVOSLAVNE CRKVE!

Izvor: Telegraf.rs, 23.Jul.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUČKI NAPAD: RAFALIMA na Srbe dok su pripremali slavu ispred PRAVOSLAVNE CRKVE!

Na preko dvadeset Srba iz sela u opšini Vitina koji su čistili manastirsku portu Sv Arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binča ispaljena su dva rafala iz automatskog oružja. Na sreću nema povređenih.

Srbi koji su čistili manastirsku portu se trenutno nalaze u policijskoj stanici u Vitini gde daju izjave.

Prema njihovim rečima, u prtu manastira je došla policijska patrola, pripadnici Kosovske policije su insistirali da Srbi daju izjave u policijskoj stanici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs <<
- Pre tri dana smo uredno podneli zahtev Kosovskoj policiji u Vitini i tražili da nas obezbedjuju, dok čistimo portu – rekao je za Telegraf, jedan od Srba.

Foto: Tanjug/Boki

On je dodao da se Srbi iz okolnih sela 16 godina unazad organizuju uoči manstirske slave da čiste portu, gde se na ruševinama manastirske crkve služi liturgija, na koju dolaze Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.

Ovaj manastir, veoma poštovan medju Srbima, posvećen je Sv Arhandjelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča – Binač datira iz 14. veka i bio je centar lokalne episkopije u vreme vizantijskog cara Vasilija II.

U vreme vladavine Brankovića početkom 15. veka manastir je napušten. Obnovljen je u 16.veku, preko postojećih fresaka urađen je drugi sloj fresaka sa jedinstvenim prikazom arhiepiskopa.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug, Tanjug/Sava Radovanović

U drugoj polovini 19 veka, 1867. godine, Albanci su zaklali sveštenika, nakon čega je manastir ponovo napušten.

Početkom 20. veka, manstir je obnovljen i bio je aktivan do dolaska NATO misije na Kosovu – Kfor-a, kada je sestrinstvo iz bezbednih razloga moralo da napusti manastir. Albanski ekstremisti su najpre, opljačkali i oskrnavili manastir, a nakon povlačenja američkog odreda Kfor-a spalili unutrašnjost manastira i na dan manastirske slave, 26. jula, manstir je miniran i u potpunosti uništen. Istovremeno su oskrnavljene i uništene i kapele Sv Petke, Sv Arhiđakona Stefana i Sv Nikole.

Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Republike Srbije.

(S.S.)


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osudila napad na Srbe

Izvor: B92, 23.Jul.2016

Gračanica -- Eparhija Raško-prizrenska najoštrije je osudila oružani napad na Srbe koji su čistili portu manastira Binač, kod Kosovske Vitine..."Eparhija Raško-prizrenska apeluje da se pronađu počinioci ovog incidenta i da se srpskom narodu ovoga kraja obezbedi sloboda kretanja i obeležavanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.