Loše da Specijalni sud formira UN

Izvor: B92, 03.Mar.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Loše da Specijalni sud formira UN"

Prištinski analitičari ocenili su da bi neuspeh u formiranju Specijalnog suda teško pogodio državnost i imidž Kosova.

Analitičar Balkanske grupe za politiku Naim Rašiti rekao je da bi bilo strašno ukoliko bi obavezu formiranja suda, u nedostatku spremnosti Prištine, preuzeo Savet bezbednosti, jer bi subjektivitet i državnost Kosova došli pod znak pitanja i rok funkcionisanja suda bi bio neograničen.

"Ukoliko jedan takav sud formira Savet bezbednosti, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi onda dobio međunarodni karakter, ceo mandat suda bi bio samo u rukama UN-a. Bilo bi isto kao u slučaju ostalih međunarodnih sudova ili administracija, kao što je bio i slučaj UNMIK administracije", kazao je Rašiti za Radio Slobodna Evropa.

Analitičar Dren Dolji iz Grupe za pravne i političke studije, navodi da je osnivanje suda međunarodna obaveza Kosova, i da bi, ukoliko se desi suprotno, Kosovo trpelo posledice.

"U suprotnom UN će formirati ovaj sud u skladu sa Rezolucijom 1244, a time bi se državnost Kosova u međunarodnim odnosima u potpunosti negirala. Sstaviše, osnivanje takvog suda od strane UN-a imalo bi negativne posledice po imidž Kosova u budućnosti", kazao je Dolji.

Iako je ovaj proces problematičan, Doli smatra da Kosovo mora da dokaže svoje sposobnosti kao država i da ispunjava preuzete odgovornosti.

"Osnivanje Specijalnog suda značio bi doprinos u jačanju imidža Kosova kao zemlje koja je u stanju da sprovodi sve međunarodne obaveze koje je preuzela Skupština Kosova u prošlom mandatu", kaže Dolji.

Prema Rašitiju formiranje suda je obaveza i jedan od uslova EU, bilo da se radi o liberalizaciji viza, ili o okončanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Države prijatelji Kosova ne žele da ovaj proces preuzme UN, jer bi to dovelo do toga da Kosovo ponovo bude blokirano od država koje nisu priznale njegovu nezavisnost.

Ministar pravde Hajredin Kući nedavno je pred parlamentarnim Odborom za zakonodavstvo pojasnio nacrt zakona o procesu osnivanja Specijanog suda. On je kazao da će Specijalni sud za ratne zločine biti u Holandiji, iako još uvek nema sporazuma o tome.

Kuči je dodao da je dokument o Specijalnog sudu izradila Evropska komisija i da će se usaglasiti stavovi između predstavnika Kosova i EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Analitičari: Loše bi bilo da sud umesto Kosova formiraju UN

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2015

Prištinski analitićari ocenili su da bi neuspeh u formiranju Specijalnog suda teško pogodio državnost i imidž Kosova...Analitičar Balkanske grupe za politiku Naim Rašiti rekao je da bi bilo strašno ukoliko bi obavezu formiranja suda, u nedostatku spremnosti Prištine, preuzeo Savet bezbednosti,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.