Lakše o Kosovu nego o huliganima

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lakše o Kosovu nego o huliganima"

Klubovi podsećaju na kriminalne organizacije, huligane možemo da uhvatimo na delu i da se ništa ne desi posle.

To je rekao u vestima B92 novinar “Blica“ Vuk Cvijić, a pored njega govorio je i državni sekretar u Ministarstvu za omladinu i sport Nenad Borovčanin, koji je istakao da treba podići nivo bezbednosne kulture.

“Malo je sporta na stadionima, a sve više kriminalnih radnji koje gledamo već dugi niz godina. Ranije nije moglo, sada se piše o tome, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delimično. Klubovi podsećaju na kriminalne organizacije, funkcioneri u klubovima su okruženi ljudima sa kriminalnim dosijeima koji ne odlaze u zatvor uprkos presudama. Ništa se ne menja, mi možemo da pišemo i da navodimo imena, ali nema promena“, rekao je Cvijić.

Borovčanin ističe da bi nedavno usvojena strategija trebalo da donese rezultate.

“U prošloj godini smo uključili mlade u izgradnju strategije koja je nedavno usvojena u Skupštini i ona obuhvata sve segmente života mladih. Ključna je bezbednosna kultura, važno je da imamo siguran sistem koji nas štiti, a državni organi treba da postupaju po svojoj dužnosti“, istakao je Borovčanin.

Ipak, novinar “Blica“ ponavlja da, uprkos svim državnim akcijama, realnih promena nema.

“Klubovi koje mi plaćamo, u nekom sređenijem društvu, ne bi postojali na ovakav način. Nema sportista, već su tu ljudi iz kriminalnog miljea koji sede sa političarima i vode klubove. Promena nema, samo se sve više mladih regrutuje za kriminalne akcije i to u veoma mladim godinama“, istakao je Cvijić.

Na pitanje šta kaže svojim stranačkim kolegama iz SPS koji su članovi upravnih odbora “večitih rivala“, Borovčanin navodi da je veći deo njih napustio te funkcije.

“Prisustvo političara služi da budu oči i uši i da prate tokove novca. Zbog toga se došlo do zaključka da klubove treba privatizovati, ali to mora da bude poštena privatizacija, a ne preko noći. Uticaj Partizana i Crvene zvezde je veliki i sport treba da bude mesto lepog okupljanja, ali se lako pređe granica, zloupotrebljavaju se emocije navijača, koji postaju huligani i to treba sprečiti na sve načine“, naveo je Borovčanin.

Cvijić ističe da su stadioni u poslednje vreme postali regrutni centar za kriminalce.

“To je tako. Ogoljeno da ne može da se sakrije. Bilo je tako i ranije, znamo ko su, znamo kako se kreću, ali se ništa ne menja, oni su toliko ukorenjeni da se silno osećaju i šalju saopštenja kakva šalju. Možemo da ih uhvatimo na delu i da se ništa ne desi. Lakše se potpisuju papiri o Kosovu nego o navijačima. Da se sve to prebaci na Tužilaštvo i policiju, bilo bi gotovo za dva dana“, smatra Cvijić.

Državni sekretar navodi da je potrebna sveobuhvatna akcija kako bi se povećala bezbednost na sportskim priredbama, kao i da se spreči upliv kriminala u sport.

“Vreme koje je pred nama je tu da kaže da da li je država sa novom vladom spremna da reši problem. Imamo izjavu premijera koji je rekao da ne odustaje od privatizacije, državni organi treba da budu efikasniji, a treba da se podigne i bezbednosna kultura. Takođe, neophodno je da se u akciju uključe i sportisti, koji su već davali svoj doprinos raznim kampanjama“, zaključio je Borovčanin.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.