Kurc: Treba sprovesti sve što je dogovoreno u Briselu

Izvor: Večernje novosti, 12.Feb.2016, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Treba sprovesti sve što je dogovoreno u Briselu

PRIŠTINA- Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je u Prištini da sve što je dogovoreno u dijalogu između Kosova i Srbije u Briselu treba biti primenjeno. Posle susreta sa ministrom spoljnih Koosva Hašim Tačijem, Kurc je na konferenciji za medije rekao da dijalog o stabilizaciji odnosa između Kosova i Srbije nema alternative. "Za nas je odlučujuće da se ono što je sa Beogradom dogovoreno u dijalogu primeni. Nema alternative dijalogu", rekao je šef austrijske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << dodajući da je dijalog veoma važan ne samo za dve zemlje već i za ceo region. Kurc je rekao da je došao na Kosovu u teško političko doba za Prištinu. "Šokirala su me razbijena stakla na zgradi kosovske vlade. Mogu s tim u vezi samo ponoviti što sam ranije izjavljivao, a to je da pozivam na izbegavanje nasilja i da opozicija izabere put dijaloga koji je normalan u svakoj demokratiji. Nasilje ne rešava ništa i mora se osuditi", naglasio je Kurc. Takođe je apelovao na kosovsku vladu da ostane aktivna u sprovodjenju potrebnih reformi u oblasti ekonomije, posebno kada je reč o smanjenju birokratije, borbi protiv korupcije i zalaganju za vladavinu prava. Govoreći o izbeglicama sa Kosova koji su se uputili prema Austriji i drugim zemljama zapadne Evrope rekao da ne postoji mogućnost za ilegalne migrante da ostanu u Austriji i drugim evropskim zemljama. Kao i tokom ostalih stanica balkanske turneje, Kurc je sa svojim domaćinima predstavio akcioni plan izradjen u saradnji sa vlastima Kosova. Austrija je takođe spremna podrži dijalog Beograda i Prištine, ali i pruži podršku Kosovu za članstvo u međunarodnim organizacijama. Šef kosovske diplomatije Hašim Tači je zahvalio Austriji na dosadašnjoj podršci. On je ujedno izrazio nadu ; da će Kosovo brzo sa EU dogovoriti viznu liberalizaciju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Kurc: Treba sprovesti sve što je dogovoreno u Briselu

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2016

PRIŠTINA - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je u Prištini da sve što je dogovoreno u dijalogu između Kosova i Srbije u Briselu treba biti primjenjeno...Poslije susreta sa ministrom spoljnih Kosova Hašimom Tačijem, Kurc je na konferenciji za medije rekao da dijalog o...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.