Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2016, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Treba sprovesti sve što je dogovoreno u Briselu

PRIŠTINA - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je u Prištini da sve što je dogovoreno u dijalogu između Kosova i Srbije u Briselu treba biti primjenjeno.

Poslije susreta sa ministrom spoljnih Kosova Hašimom Tačijem, Kurc je na konferenciji za medije rekao da dijalog o stabilizaciji odnosa između Kosova i Srbije nema alternative.

"Za nas je odlučujuće da se ono što je sa Beogradom dogovoreno u dijalogu primjeni. Nema alternative dijalogu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rekao je šef austrijske diplomatije dodajući da je dijalog veoma važan ne samo za dvije zemlje već i za cijeli region.

Kurc je rekao da je došao na Kosovo u teško političko doba za Prištinu.

"Šokirala su me razbijena stakla na zgradi kosovske vlade. Mogu s tim u vezi samo ponoviti što sam ranije izjavljivao, a to je da pozivam na izbjegavanje nasilja i da opozicija izabere put dijaloga koji je normalan u svakoj demokratiji. Nasilje ne rješava ništa i mora se osuditi", naglasio je Kurc.

Takođe je apelovao na kosovsku vladu da ostane aktivna u sprovođenju potrebnih reformi u oblasti ekonomije, posebno kada je riječ o smanjenju birokratije, borbi protiv korupcije i zalaganju za vladavinu prava.

Govoreći o izbjeglicama sa Kosova koji su se uputili prema Austriji i drugim zemljama zapadne Evrope rekao je da ne postoji mogućnost za ilegalne migrante da ostanu u Austriji i drugim evropskim zemljama.

Kao i tokom ostalih stanica balkanske turneje, Kurc je sa svojim domaćinima predstavio akcioni plan izrađen u saradnji s vlastima Kosova.

Austrija je takođe spremna da podrži dijalog Beograda i Prištine, ali i pruži podršku Kosovu za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Šef kosovske diplomatije Hašim Tači je zahvalio Austriji na dosadašnjoj podršci. On je ujedno izrazio nadu da će Kosovo brzo sa EU dogovoriti viznu liberalizaciju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.