Kozarev: Želimo što više prosperitetnih porodica na KiM

Izvor: RTS, 25.Feb.2017, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kozarev: Želimo što više prosperitetnih porodica na KiM

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev izjavio je da je cilj da što više srpskih porodica u pokrajini budu zadovoljne i prosperitetne, čime god da se bave, a da je Kancelarija tu da im u tome pomogne.
Kozarev je sa kosovskim ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem prisustvovao promociji i degustaciji vina orahovačkog vinogorja na 8. Međunarodnom sajmu vina.

Tom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je naveo da mu je drago što možemo da se podičimo proizvodnjom naših domaćina iz orahovačkog vinogorja, iz plodne metohijske vinogradarske zemlje.
"Eparhija raško-prizrenska uspostavila je široko prepoznatljivu tradiciju, a taj trend počeo je da zahvata i individualne porodične proizvođače i nema boljeg načina za opstanak i razvoj naše zajednice, u poljoprivrednom smislu, nego u krajevima koji imaju tradiciju i uslove za to", rekao je Kozarev.
Naglasio je da i Kancelarija za KiM radi sve što može da pomogne proizvođačima, olakša im proizvodnju i plasman robe.
"Da to ne bude samo nešto što je retko, zanimljivo i egzotično, već nešto što će postati prepoznatljiv brend regionalnih, a zašto ne i širih evropskih i svetskih razmera", rekao je Kozarev.
Srpsko, metohijsko vino, polako ali sigurno počinje da se probija na tržištu centralne Srbije i Beograda, rekao je Kozarev i dodao da to vino može "danas-sutra" da stane rame uz rame, pa čak bude i ispred konkurencije.
Kozarev je rekao da će Kancelarija za KiM nastaviti da podržava vinare u pokrajini i ne samo njih, već sve naše ljude na tom prostoru.
"Zanima nas da vidimo što više naših porodica srećnih, zadovoljnih i prosperitetnih, čime god da se bave. Tu smo da im omogućimo uslove za to - onima koji se vraćaju da žive bolje nego u sredinama iz kojih se vraćaju, a onima koji su ostali tamo, da ne preživljavaju, već da žive srećno i berićetno", istakao je Kozarev.

Poručio je da je cilj da budu ponosni na porodice i da se ponose srpskim sredinama na KiM koje će biti bogate i razvijene.
Kozarev je pozvao sve koji žele da dođu na KiM i imaju nedoumicu kada i gde mogu najskorije da posete pokrajinu, dođu na štand Kancelarije i upoznaju se sa turama koje su već pripremljene.
Dalibor Jevtić je, takođe, istakao da je činjenica da na KiM postoje dobra vina važna za razvoj privrede u pokrajini.
S obzirom na to da naši ljudi na KiM, kako je rekao, nemaju mnogo mogućnosti za ostvarivanje veće zarade, proizvodnja vina je jedan od načina da povratničke porodice na KiM imaju nekakvu šansu i da obezbede opstanak.
"Znajući da u mestima poput Velike Hoče i Orahovca nije ostalo mnogo naših sunarodnika, ovakva priča o onome što je uspešno pomaže da oni koji su se raselili razmisle da se vrate", naveo je Jevtić.
Iako je, kaže, za neke od njih to teško pitanje, njegovo ministarstvo i Kancelarija za KiM rade sve da pomognu ljudima kada je reč o povratku na KiM i opstanku srpskog naroda.
"Ovde smo da lično podržimo Sajam tuzima i izlagače, bilo povratnike ili one koji nisu odlažili. Značajno je da i oni mogu da se predstave na sajmu i možda pomognu da lični prihodi budu veći", ukazao je Jevtić.
Pozvao je sve koji nikad nisu posetili Kosovo i Metohiju, da to učine, da obiđu Brezovicu, Veliku Hoču, naše manastire i druga mesta.
U okviru Sajma vina, na ovogodišnjem Sajmu turizma, danas su se predstavila vina orahovačkog kraja, uz degustaciju i nastup interpretatorke etno muzike sa KiM Milice Milisavljević Dugalić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.