Kosovski analitičari o bečkoj Deklaraciji: Srbija nastavlja politiku duplih aršina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Avg.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski analitičari o bečkoj Deklaraciji: Srbija nastavlja politiku duplih aršina

Srbija nastavlja sa svojom licemernom politikom na dva koloseka, kažu kosovski analitičari, a nakon potpisivanja Deklaracije na Bečkom samitu, kojom se države regiona obavezuju da neće ometati jedna drugu na putu evrointegracija.

U sklopu samita “Zapadni Balkan 6”, predstavnici vlada država u regiji usvojili su tekst “Deklaracije o bilateralnim pitanjima”, kojim se obavezuju da reše sva otvorena pitanja u duhu dobrosusedskih odnosa i posvećenosti evropskih integracija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Deklaracija, koju je predložila Savetodavna grupa Balkan u Evropi, obavezuje države Zapadnog Balkana i da ne smetaju jedna drugoj, ni na koji način, na putu napretka ka EU.

Kosovski analitičar i advokat Azem Vlasi navodi da se potpisnici trebaju držati ove deklaracije i da države regiona zaista ne ometaju jedna drugu na putu evropskih integracija, koji podrazumeva i širi kontekst, a to posebno važi za odnos Srbije prema Kosovu.

„Bez obzira na svoj stav po pitanju Kosova, bez obzira na to što stalno ponavlja da neće priznati Kosovo, to je stvar Srbije, bilo bi protivno duhu ove deklaracije da ona pravi bilo kakve smetnje Kosovu na međunarodnom planu. Jer, proces evropskih integracija podrazumeva da ta država koja teži evropskim integracijama, bude akomodirana solidno i u pogledu svog međunarodnog položaja“, navodi on.

Međutim, Vlasi dodaje da je činjenica da Srbija vrši napore da blokirala, članstvo Kosova u pojedinim međunarodnim organizacijama, što govori da nastavlja sa svojom politikom na dva koloseka. Trenutno to radi po pitanju članstva Kosova u UNESCO i Interpol.

„Prema EU i svetu se pravi fina, kao hoće stabilnost na Balkanu, doprinosi procesu pomirenja, a u stvari, čim predstavnici Srbije dođu u Beograd nastavljaju staru politiku u odnosu na Kosovo. Ta politika dvostrukih aršina, ta politika Srbije na dva koloseka prema Kosovu i po pitanju Kosova, na kraju bi trebla da se vrati kao bumerang Srbiji, a ne da stvara posledice za Kosovo. EU, odnosno Brisel, koji čini napore za normalizaciju dobrosusedskih odnosa u regiji uopšte, trebala bi Srbiji ozbiljno da skrene pažnju da po pitanju Kosova ne može da vodi politiku na dva koloseka“, zaključuje Vlasi.

Politikolog Behljulj Bećaj pak smatra da se radi o licemernoj deklaraciji upravo zato što Srbija ne prestaje da sprečava članstvo Kosova u međunarodnim institucijama i organizacijama.

„Ukoliko po tom zaključku države preuzimu odogvornost da ne budu prepreka za dalje procese u pravcu evrointegracija, to znači da će Srbija ili radikalno promenila kurs prema Kosovu, kako bi se omogućila integracija Kosova u svim međunarodnim organizacijama. S druge strane, može značiti i da Srbija nastavlja svoju licemernu politiku, samim tim što s jedne strane potpisuje sve ono što joj se nudi, a s druge strane nastavlja svoju praksu u odnosu sa Kosovom“, kaže on.

Svo ovo, dodaje Bećaj, može dovesti u pitanje i odnos Brisela prema zemljama u regionu.

„Logično bi bilo da Brisel ne prati licemerne akcije srpske politike i ostalih država a ukoliko želi da se nametne kao jedan ozbiljan posrednik u tim procesima. U suprotnom, ono što se dešava unutar odnosa između Kosova i Srbije, može da preraste i u sumnjičiv odnos EU prema drugim zemljama. Ukoliko postane ravnodušan subjekat u nastojanjima da se toleriše licemerna politika, ona faktički prihvata i svoju licemernu ulogu u tom procesu“, zaključuje Bećaj.

Samit u Beču bio je nastavak Berlinskog procesa koji je inicirala Angela Merkel, a dogovoreno je da se sastanci o Zapadnom Balakanu održe i u naredne dve godine – u Francuskoj, pa u Italiji.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.