Kosovski Albanci u svet slobodno i preko Tesle

Izvor: Mondo, 17.Sep.2014, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Albanci u svet slobodno i preko "Tesle"

Radne grupe Beograda i Prištine postigle su dogovor da sporazum o slobodi kretanja bude proširen na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" i još nekoliko prelaza, uključujići one ka Bugarskoj i Makedoniji

Foto: MONDO/Dragana Todorović

Kako je danas pojasnio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić,  dogovorom postignutim sinoć u Briselu omogućeno je onim osobama koje imaju lične karte, a ne pasoše koje je izdala Priština, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koriste još jedan broj graničnih prelaza u tranzitu.

Praktično ser radi samo o kosovskim Albancima, jer Srbi imaju i pasoše koje je izdala vlast u Beogradu.

"Ljudi sa privremenim ispravama, koje su izdale pokrajinske institucije, do sada su mogle da tranzitiraju preko ostalih prelaza ka Mađarskoj i Hrvatskoj, a sada će to biti i prema Bugarskoj i Makedoniji", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da ova mjera ne znači upotrebu bilo kakvih drugih putnih isprava, osim isprava Srbije na cijeloj teritoriji Srbije.

"Na području Kosova i Metohije funkcionišu privremene institucije koje su od 1999. godine počele da izdaju različite oblike ličnih isprava - to su UNMIK lične karte, a sada lične karte koje izdaju privremene institucije u Prištini", rekao je Đurić.

On je objasnio da je onima koji imaju te lične karte do sada bilo omogućeno da koriste dva granična prelaza - po jedan ka Mađarskoj i Hrvatskoj, a sada će moći da sa tim ličnim kartama, "a ne pasošima neke samoproglašene države, da koriste veći broj prelaza".

Odgovarajući na pitanje zašto koristi termin privremene institucije i pokrajinska vlada kada izbori na Kosovo nisu održani po zakonima države Srbije, Đurić je odgovorio da poštuje Ustav Srbije.

"Koristimo terminologiju koja je propisana našim Ustavom koji prepoznaje Kosovo i Metohiju jedino kao autonomnu pokrajinu u sastavu Srbije i mi je tretiramo na taj način, ne samo zato što je to naša ustavna obaveza nego je to poltika koju sprovodimo i u koju verujemo", rekao je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.