Izvor: Nezavisne Novine, 13.Feb.2016, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo uoči 8. godišnjice nezavisnosti: Vlast poziva na proslavu, opozicija na nove proteste

PRIŠTINA (AA) - Bliži se 17. februar kada će Kosovo obilježiti 8. godišnjicu proglašenja nezavisnosti. Zbog organizacije proslave, Vlada Kosova je formirala posebnu komisiju. Iako se još uvijek ne zna zvanični program proslave, prvi zamjenik premijera Kosova Hashim Thaci je objavio zvaničan logo ovogodišnje manifestacije i pozvao građane Kosova da ga postave na svojim profilima. Sa druge strane, ujedinjena kosovska opozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je zakazala veliki opštenarodni protest upravo na Dan nezavisnosti.

Tači je napisao da je proglašenje nezavisnosti 17. februara 2008. godine bila kruna teškog puta punog truda i žrtava.

"Zato u čast svih onih generacija koje su sanjale, radile i borile se za dane slobode i nezavisnosti koju danas uživamo, pozivam vas da proslavimo zajedno ovaj jedinstveni dan u istoriji našeg naroda", napisao je Tači.

Donika Kadaj-Bujupi, šefica poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova (AAK), ističe da je za protest izabran taj dan zato što nosi izuzetnu simboliku.

Kadaj-Bujupi u izjavi za Anadolu Agency (AA) napominje da je Dan nezavisnosti povezan sa dva sporazuma koje opozicija osporava, Sporazumom o zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Ona kaže da je aktuelna Vlada Kosova tim sporazumima ugrozila suverenitet i integritet zemlje.

- Krhak suverenitet -

"Suverenitet, koji je i onako krhak zbog kosovskih specifičnosti, zbog baze na kojoj smo formirani kao država, ali to ne podrazumjeva da zbog tih specifičnosti mi treba da dozvolimo da se osam godina nakon nezavisnosti i 16 godina nakon rata Srbija vrati na Kosovo putem te Zajednice ili da kažemo uticaj Srbije i da destruktivne snage koje će takve biti ne samo za Kosovo, nego i za region, uspostave svoj uticaj unutar teritorije Republike Kosovo", kaže ona.

Kosovska opozicija, tačnije poslanici Pokreta "Samoopredeljenje", Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, od septembra prošle godine suzavcem blokiraju rad Skupštine i traže da se, po njima sporni sporazumi, povuku.

Donika Kadaj-Bujupi jedna je od poslanica koja je bacila suzavac u skupštinskoj sali i zbog toga je bila uhapšena i provela je dvije nedelje u zatvoru i dvije nedelje u kućnom pritvoru, pred sam kraj prošle godine.

Ona kaže da je odluka Ustavnog suda da Sporazum o zajednici opština sa srpskom većinom nije u potpunosti u skladu sa kosovskim Ustavom, dokazala da je opozicija bila u pravu i da zbog kršenja Ustava ova Vlada mora da ode.

"Vlada je previše zakasnila, nije reagovala i ignorisala je svako djelovanje bilo opozicije, bilo građana putem peticije i došla je u fazu kada je prekršila Ustav. Nigdje u Evropi, nigde u demokratskim zemljama, ne mogu ostati na vlasti premijer i vlada, koji su prekršili Ustav svoje zemlje. Oni treba da odu i treba da odgovaraju zbog toga", ističe poslanica.

 - Ne smije se dozvoliti etnička podijela Kosova -

Šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova kaže da je njena partija uvijek doprinosila izgradnji države Kosovo i da je podržavala i nastaviće da podržava integraciju svih zajednica, s posebnim naglaskom na srpsku, ali da insistira na načelu očuvanja multietičnosti zemlje i ne dozvoljava podijelu na etničkoj osnovi.

"Nigde u Evropi takva diskriminacija, takva podijela na etničkoj osnovi, ne bi koristila ni većini, ni manjini. Zašto, onda, da imamo takav presedan. Imamo slučaj Bosne i Hercegovine koja pati, izgubila je evropsku perspektivu zbog diskriminatorskih zakona, čak i diskriminatorskog Ustava, koji je sada teško promijeniti upravo iz istih razloga koji se danas pokušavaju instalirati na Kosovu", napominje Kadaj-Bujupi.

Ona očekuje da sa protesta 17. februara, kao i sa predhodnih protesta u organizaciji opozicije, građani Kosova još jednom potvrde da su protiv etničke podijele zemlje, protiv povratka Srbije na Kosovo, protiv poklanja kosovskog zemljišta Crnoj Gori, uz dodatni zahtev da Vlada što prije ode s vlasti. Donika Kadaj-Bujupi dodaje da ova Vlada treba da ode i zato što je nastavak predhodne vlade "koja je degradirala i osiromašila Kosovo do najnižeg stepena, koja je uspjela samo da poveća nivo korupcije i organizovanog kriminala i da sudstvo dovede pod politički uticaj zbog čega zaostaje i ekonomija".

"Mi ćemo nastaviti da budemo u Prištini, na Trgu Majka Tereza, na Trgu Skenderbeg i da snažno tražimo što brži odlazak ove Vlade kako bi se Kosovu otvorila nova perspektiva i da zajedno albanska većina i druge zajednice žive u harmoniji i saradnji, da žive poštujući i primjenjujući zakone zemlje u jednom Kosovu u kome će Vlada biti mnogo naprednija i omogućiti im da žive onako kako zaslužuju, kao cijeli ostali slobodni dio Evrope", poručuje Donika Kadaj-Bujupi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kosovo: Vlast poziva na proslavu, opozicija na nove proteste

Izvor: Cafe.ba, 13.Feb.2016

PRIŠTINA (AA) - Bliži se 17. februar kada će Kosovo obilježiti 8. godišnjicu proglašenja nezavisnosti. Zbog organizacije proslave, Vlada Kosova je formirala posebnu komisiju. Iako se još uvijek ne zna zvanični program proslave, prvi zamjenik premijera Kosova Hashim Thaci je objavio zvaničan...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.