Kosovo, odložena sednica skupštine

Izvor: RTS, 01.Okt.2014, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo, odložena sednica skupštine

Predsedavajuća skupštine Kosova Fljora Brovina odložila je sednicu parlamenta zakazanu za sutra, javili su elektronski mediji u Prištini. Datum nove sednice nije određen.

Fljora Brovina je "zbog delikatne situacije" naložila sekretarijatu skupštine da obavesti poslanike o odlaganju sednice skupštine.

Sutra je trebalo da bude nastavljena konstitutivna sednica kosovske skupštine, kako bi stranke po treći put pokušale da izaberu predsednika i pet podpredsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamenta.

Ustavni sud je prethodno saopštio da DPK, sa najviše poslanika ima pravo da delegira kandidata za predsednika skupštine. Međutim ta stranka na prethodna dva zasedanja nije imala 61 poslanički glas, koliko je potrebno za izbor predsednika parlamenta.

Sa druge strane, postizborna koalicija sastavljena od četiri stranke tvrdi da ima dovoljno glasova poslanika za izbor svog kandidata za predsednika skupštine, ali nema pravo da ga predloži, ukoliko se sa tim ne složi DPK.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga u dva navrata je u poslednja tri dana razgovarala sa predstavnicima najjačih stranaka kosovskih Albanaca, zatraživši da otvore diskusiju o mogućem rešenju institucionalne blokade u koju je Kosovo zapalo.

Iz DPK poručuju da imaju dobru volju da razgovaraju o izlasku iz blokade, dok postizborni blok odbija da razgovara, tvrdeći da ima većinu za izbor novog rukovodstva skupštine i vlade.

Parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. juna. Od tada čeka se na izbor novog skupštinskog rukovodstva i nove vlade.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odložena konstitutivna sednica Skupštine Kosova

Izvor: Akter, 01.Okt.2014

Skupština je bila zakazana za sutra i na njoj je trebalo da poslanici treći put pokušaju da izaberu predsednika i potpredsednike parlamenta..Predsedavajuća skupštine Kosova Fljora Brovina je, kako prenose prištinski mediji, danas zatražila da poslanici budu obavešteni o odlaganju sednice...Generalni...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.