Izvor: Danas, 31.Avg.2015, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo nije najveći problem

Beograd - Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama u televizijskoj emisiji "Okruženje" složili su se da je možda kasno da se njihovim međusobnim dijalogom nadokani sve što je izgubljeno u poslednjih četvrt veka zbog loših odnosa između Srbije i Albanije ,ali da je vreme da se konačno prebrode barijere.

Vučić je naveo je da su Albanci i Srbi najbrojniji narodi na Balkanu i da uprkos rasističkim predrasudama jedni prema drugima, moraju da sarađuju,dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je Rama poručio da Albanci i Srbi mogu da učine za Balkan isto što su Nemci i Francuzi svojevremeno učinili za Evropu i da pre svega treba raditi na zajedničkom tržištu i boljem iskorišćenju energetskog sektora . I Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju istakao je da je dijalog zakasnio,ali je i čestitao dvojici premijera na otpočinjanju dijaloga, nazvavši to istorijskim trenutkom dva naroda.

Tokom emisije najavljeno je otvaranje regionalne kancelarije za saradnju mladih, što su incirale upravo Albanija i Srbija, a premijer Srbije naveo je da će sedište ove kancelarije biti i u Beogradu i Tirani.

Albanski i srpski premijer složili su se tokom emisije da po pitanju Kosva nikada neće misliti isto,ali da to ne sme da onemogućava dijalog.

"Mi razgovaramo s Prištinom.Oni to zovu dijalogom Kosova i Srbije, a mi Beograda i Prištine. Potpisali smo važne sporazume zbog kojih niko nema razloga za slavlje, ali ni za tugu.Takvih sporazuma će biti još mnogo,a ako to ne radimo šta nam drugo ostaje, da se poubijamo. Dug je put, različito gledamo, ali ne vidim problem. Čak sam uveren da Srbija i Albanija nisu najveći problem na Balkanu, već da je to BIH",rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako je uopšte moguće graditi dobre odnose kad i dalje postoji različito viđenje Kosova.

I albanski premijer je naveo da ih razlilčita mišljenja o Kosovu ne sprečavaju da razgovaraju ,ali je i dodao da nije Srbija odgovorna što je narod na Kosovu jedini koji u Evropu putuje s vizama. "Za to je odgovorna EU", naveo je albanski premijer, koji je pohvalio Srbiju zbog odnosa prema migrantima..
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.