Kosovo ne može u kvalifikacije za Mundijal 2018.

Izvor: Politika, 30.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo ne može u kvalifikacije za Mundijal 2018.

Bivši potpredsednik Fife Vjačeslav Koloskov reagovao na izjavu predsednika FS Kosovo Fadilja Vokrija. – Iz Uefe za „Politiku” kažu da ne mogu da spekulišu o tome, budući da se upravo razmatra zahtev Kosova za prijem u članstvo

Izjava predsednika Fudbalskog saveza Kosovo Fadilja Vokrija da mu je prvi čovek Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini obećao da će Kosovo biti uključeno u kvalifikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018, mnogima je delovalo kao neslana šala, imajući u vidu da je žreb već održan i da su poznati sastavi grupa. Međutim, to je izazvalo reakcije i nekih fudbalskih funkcionera. Doduše, ne iz Uefe, od koje je „Politika” pismeno tražila zvaničan komentar na Vokrijeve tvrdnje iznete u razgovoru za zagrebačke „Sportske novosti”, a dobili smo samo štur odgovor:

– Poštovani, ne možemo da spekulišemo o tome dok je u toku proces razmatranja zahteva (Kosova – prim. aut) za prijem u članstvo.

Oglasio se nekadašnji potpredsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Vjačeslav Koloskov, počasni predsednik FS Rusije, koji je u izjavi za agenciju „R-Sport” rekao nešto što odgovara i željama Srbije i zdravom razumu:

– Kao prvo, Platini tek treba da pobedi u predsedničkoj trci u Fifi, a kao drugo, već je održan žreb koji nije održala Uefa, već Fifa i samo ona će odlučivati o tome koga će pustiti, a koga ne. Mislim da je ta informacija neistinita i teško da dolazi od samog Platinija. Ipak je on iskusan rukovodilac, dugo godina se nalazi na čelu Uefe i dugo je potpredsednik Fife. Zna za red. Mislim da su to samo nečije puste želje. To se neće desiti. Ni u teoriji ni u praksi. Žreb se završio i Fifa, čak i da Platini postane predsednik, tu ništa ne može.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Ivan Ćurković, dugogodišnji prijatelj Mišela Platinija, izjavio je juče za „Sputnjik”:

– Komentarisati tako nešto je bespredmetno, s obzirom na to da vest nije došla ni iz Fife ni iz Uefe, koje su za nas medoravne institucije. To što dolazi iz Kosova ili iz neke druge države – to nema veze. To je priča za zabavu za narod.

Na Kongresu Fife u februaru biraće se naslednik Jozefa Blatera na mestu predsednika, a Mišel Platini vidi sebe kao sigurnog pobednika.

U Fudbalskom savezu Srbije su ponosni na svoje dobre odnose s prvim čovekom Uefe, koji je više puta bio gost u Beogradu. Pre tri godine, u sportskom centru FSS-a u Staroj Pazovi, glavni teren je dobio ime po njemu. Dakle, ni po Džajiću, ni po Mitiću, ni po Bobeku, ni po Galiću, ni po Milutinoviću, već po Platiniju, koji je tada rekao:

– Zahvaljujući briljantnoj karijeri više puta su hteli da nazivaju stadione i terene mojim imenom, ali sam odbijao. Sada sam odlučio da prihvatim. Ovo je drugi teren na svetu koji nosi moje ime. Prvi je u Klerfontenu u našem fudbalskom centru.

U Beogradu su uvek činili sve da se Platini oseća kao kod kuće, pogotovo kad je dolazio sa upozorenjem da će nas zbog nasilja na sportskim borilištima isključiti sa međunarodne scene. Nikada nije otišao bez nekog priznanja i verovatno je ovde sakupio više ordenja nego u Francuskoj. Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić ga je u medijima predstavljao kao svog prijatelja...

Valjda nam naš Platini ne bi sada okrenuo leđa... Makar da on ne bude taj koji će lansirati Kosovo u Fifu, ma koliko se znalo da velike sile uveliko rade na tome.

Bunjaku odabrao grupu

Neki domaći portali su preneli izjavu selektora reprezentacije Kosova Alberta Bunjakua, koju je on dao „Zeriju”:

– Izabrao bih H grupu, jer je Belgija tu jedina jaka reprezentacija. BiH, Kipar, Grčka i Estonija nisu nepobedivi. Imamo informaciju da postoji dobra volja da se ovaj problem reši. Moramo da razmišljamo pozitivno, naše je ljudsko pravo da se takmičimo.

Predsednik FS Kosova Fadilj Vokri je za „Sportske novosti” rekao:

– Nama je važno da se krene, da napravimo prvi korak. Realno je očekivati da ćemo početkom iduće godine da postanemo punopravni član svetske fudbalske porodice. Platini nas je uverio da će to na kongresu biti formalnost. A to da bismo upali u jaku grupu nas najmanje brine.

Navodno, Kosovo bi igralo u I grupi, gde su Hrvatska, Island, Finska, Ukrajina i Turska.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Naslednik Blatera

Izvor: Danas, 31.Jul.2015, 11:19

Američka medijska mreža ESPN napravila je nedavno listu 50 ljudi koji vladaju svetskim fudbalom; na samom čelu nalazi se Mišel Platini, aktuelni predsednik UEFA. Moć i uticaj Francuza su toliki da je navodno obećao Kosovu da će naknadno biti uvršteni u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.