Kosovo bez šansi za članstvo u UNESKO, ali ulazi u INTERPOL?

Izvor: Blic, 27.Jul.2017, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo bez šansi za članstvo u UNESKO, ali ulazi u INTERPOL?

Situacija sa prijemom Kosova u Interpol je komplikovanija od prijema u Unesko. Jasno je da Kosovo za Unesko nema više od dve trećine glasova, ali je Interpol pod znakom pitanja - kaže srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Kako je naveo, sutra će se sastati sa svojim kolegom, ministom policije Nebojšom Stefanovićem, kako bi razgovarali o članstvu Kosova u Interpolu, jer je taj problem u nadležnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << MUP-a.

- Veliki skup Interpola je u septembru u Kini. Osim Kosova, prijavili su se i Palestina i Solomonska ostrva. Kako reći, glasajte za Palestinu, ali ne i za Kosovo - objašnjava Dačić za "Danas".

Kako dodaje, Kosovo se već prijavilo za članstvo u Interpol, dok još ima vremena da se prijavi za glasanje o prijemu u Unesko.

- Izvršni savet Uneska je u oktobru. Oni imaju do tada vremena da podnesu prijavu. Ukoliko to urade, glasanje će biti u novembru - kaže Dačić, i dodaje da Kosovo nikada neće ući u tu organizaciju.

Optimizam vlasti vezan za prijem Kosova u Unesko mogao bi da leži u tome što se među poslanicima vladajuće koalicije priča o tome kako će Kosovo ovaj put odustati od zahteva za članstvo. Takav razvoj događaja bi, prema njihovoj interpetaciji, značio da uprkos pritiscima Amerike, Kosovo bez Srbije ne može ništa da uradi.

Ni u Prištini situacija oko Uneska nije baš najjasnija. Odlazeći šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj rekao je prošle nedelje da Kosovo ima glasove za učlanjenje u obe organizacije, ali da će to biti odluka naredne vlade Kosova.

Sa druge strane, lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli upitao je Hodžaja zašto je zamajavao javnost, kada se Kosovo nije ni prijavilo za članstvi u Unesko.

Priština za članstvo u Unesko lobira od 2009. godine, a u novembru 2015. za samo tri glasa nije primljeno u ovu međunarodnu organizaciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.