Kosovo: Postizborni blok traži razjašnjenje odluke Ustavnog suda

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Postizborni blok traži razjašnjenje odluke Ustavnog suda

Lideri postizbornog bloka Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo danas su uputili apel predsednici Kosova Atifeti Jahjagi da od Ustavnog suda zatraži tumačenje o načinu na koji može biti izabran predsednik Skupštine, ako najveća poslanička grupa ne može da obezbedi glasove za izbor njenog kandidata.

Isa Mustafa, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj uputili su Jahjagi ovaj zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iako je pre nekoliko dana Jahjaga odbila isti takav apel grupe poslanika iz manjinskih zajednica.

Sa druge strane, Samoopredeljenje se nije pridružilo apelu postizborne koalicije, navodeći da oni odluku Ustavnog suda Ustavog suda Kosova politička i jednostrana.

"Ta odluka nije dovela do ustavnog rešenja već je kristalno jasno predstavila političko dirigovanje koje počinje od kabineta premijera u odlasku (Hašima Tačija) do sale za suđenje u kojoj se deli pravda", rekao je portarol pokreta Samoopredeljenje Arzen Vranići.

Odluka ustavnog suda je da samo Demokratska partija Kosova, kao najveća parlamentarna grupa, ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine. Takođe, Ustavni sud je naveo da eventualni neizbor predsednika parlamenta ne može biti razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Lideri tri partije su zatražili da Jahjaga, kao garant ustavnog funkcionisanja institucija Kosova, može doprineti bržem konstituisanju institucija Kosova, ako se obrati Ustavnom sudu i zatraži objašnjenje kako izači iz sadašnje situacije.

U zahtevu se prenosi hronološki sve što se dogodilo od vanrednih parlmentarnih izbora do danas i dodaje da u okolnostima kada DPK ne može da obezbedi potrebnu većinu za izbor predsednika Skupštine, i pošto bez izbora predsednika i potpredsednika parlamenta ne može izvršiti izbor vlade, od Jahjage traže da pomogne u razjašsnjenju koraka shodno Ustavu, a kako bi se ostvarila presuda Ustavnog suda.

Ustavni sud Kosova je odlučio da samo Demokratska partija Kosova, kao najveća parlamentarna grupa, ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine. Takođe je naveo da eventualni neizbor predsednika parlamenta ne može biti razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.