Kosovo: 84 kandidata za sudije i tužioce iz redova manjina

Izvor: Vesti-online.com, 27.Maj.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: 84 kandidata za sudije i tužioce iz redova manjina

Na konkurs za sudove i tužilaštva na Kosovu prijavilo se 84 kandidata za sudije i tužioce iz redova srpske i drugih nevećinskih nacionalnosti, izjavio je danas predsednik Sudskog saveta Kosova Enver Peci.

On je naveo da se za sudije prijavilo 58 osoba iz sudova koji rade u sistemu pravosuđa Srbije na Kosovu. Za tužilaštvo se prijavilo 12 osoba, preneli su prištinski mediji.

- Ima i onih koji su se prijavili, a nisu iz paralelnih sudova i tužilaštva - rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Peci i dodao da Euleks Sudskom savetu i Savetu tužilaštva tek treba da dostavi kompletne prijave, prenosi javni servis RTK.

Rok za prijavu kandidata za sudije i tužioce nealbanske nacionalnosti istekao je u ponoć.

Briselskom dogovorom Beograda i Prištine određeno je da Srbi i pripadnici drugih nevećinskih nacionalnosti dobiju dva mesta u Vrhovnom sudu Kosova, jedno mesto u Apelacionom sudu u Prištini, a u Odeljenju ovog suda u Kosovskoj Mitrovici pet sudija.

Osnovni sud u Mitrovici traži 24 sudije, Osnovni sud u Prištini sedam, u Prizrenu jednog, u Gnjilanu šest, a u Uroševcu dvoje sudija.

Konkurs važi isključivo za srpske sudije i tužioce koji rade u pravosudnim institucijama vlade Srbije na Kosovu.

Tužilački savet je raspisao konkurs za 15 tužilaca.

"Koha ditore" je prenela kratku izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marka Đurića da se poslednjeg dana konkursa prijavilo 48 srpskih kandidata za sudije i 15 za tužioce.

Osim Saveta tužilaca Kosova, koji je potvrdio 15 prijavljenih kandidata za tužioce, ostale nadležne institucije - Savet sudstva i Euleks, nisu dali podatke o prijavama, prenosi "Koha ditore".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.