Propao pokušaj konstituisanja kosovske skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2017, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao pokušaj konstituisanja kosovske skupštine

Još jedan propali pokušaj konstituisanja kosovske skupštine dogodio se danas, nakon što je funkcioner DPK i bivši ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj potvrdio da velika, tzv. ratna koalicija PAN, nema parlamentarnu većinu za izbog svog kandidata Kadri Veseljija za predsednika.

U sali je bilo prisutno 94 od ukupno 120 poslanika, a među njima su bli i poslanici Srpske liste.

Hodžaj je zatražio dodatnih deset do petnaest dana za nastavak konsultacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Zvanično nije saopšteno kada će sednica biti nastavljena, a Klan Kosova je javio da će se to dogoditi najverovatnije 7. septembra.

Inače, današnje zasedanje obeležile su velike tenzije između velike koalicije okupljene oko DP i pokreta Samoopredeljenje

Predsedavajući sednicom Adem Mikulovci, najstariji poslanik koji dolazi iz redova Samoopredeljenja, rekao je da nema ovlašćenja da odgovori na zahtev velike kkoalicije o odlaganju zasedanja za desetak do petnaest dana.

"Tri meseca zaredamo i za sve to vreme poštovao sam vaše zahteve za konsultativnim sastancima", rekao je Mikulovci.

Kandidat za premijera drugoplasiranog na izborima, pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je rekao da velika koalicija blokira formiranje kosovskih institucija insistiranjem da Veselji bude predsednik parlamenta.

Kurti je zatražio da se, s obzirom na to da se, kako je rekao, ima kvoruma predlog PAN koalicije da Veselji bude predsednik parlamenta, stavi na glasanje.

Upozorio je da blokadom formiranja institucija Kosovo mnogo gubi.

"Situacija u zemlji je veoma ozbiljna, što zahteva hitno konstituisanje institucije. Samoopredeljenje je otvoreno za bilo koji drugi predlog za predsednika skupštine, osim Veseljija", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, predsednik parlamenta bi trebalo da bude čovek sa kredibilitetom koji će otvoriti put za rešenje političke krize u kojoj se Kosovo našlo pre, posebno posle vanrednih izbora.

Inače, današnja sednica je počela minutm ćutanja za preminulog bivšeg premijera Kosova Bajrama Redžepija.

Nakon toga Hodžaj je priznao da velika koalicija, koju još zovu i "ratna" nema parlamentarnu većinu za izglasavanje Veseljija za predsednika skupštine.

Kandidat za premijera velike koalicije Ramuš Haradinaj najavio je juče da mogućnost da i ovaj nastavak sednice parlamenta, započete 3. avgusta, tri meseca pre isteka roka za njeno sazivanje, bude neuspešan.

U međuvremenu, lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli demantovao je da se sinoć sastao sa Veseljijem i Haradinajem, kao i da će podržati koaliciju okupljenu oko DPK u parlamentu.

Pacoli je na svom Fejsbuk profilu napisao da ostaje uz svoje predizborne koalicone partnere okupljenje oko DSK Ise Mustafe.

Na Kosovu će 22. oktobra biti održani izborni za lokalne organe vlasti, pa mnogi analitičari veruju da će se ovo konstituisanje parlamenta okončati novim vanrednim parlamentarnim izborima koji bi bili održani zajedno sa lokalnim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.