Koliko je moguć plan Čekua o vojsci

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je moguć plan Čekua o vojsci

Najava Agima Čekua da će Kosovo vrlo brzo dobiti oružane snage osuđena je na propast, jer takav zakon neće podržati srpski poslanici u parlamentu, piše Blic.

Čeku je, naime, najavio brzu transformaciju bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova odmah po konstituisanju novog kosovskog parlamenta. Da bi taj zakon bio donet, neophodno je, međutim, da ga podrži dvotrećinska većina u parlamentu, ali i najmanje dve trećine poslanika manjina.

Polovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjinskih poslanika imaju Srbi, što znači da bi neko od njih morao da glasa za taj predlog. A srpski poslanici takvu mogućnost negiraju.

"Nije to ništa novo. Isto su pokušali da urade i prošle godine i naravno da nisu dobili našu podršku", kaže za “Blic” Slobodan Petrović, još aktuelni zamenik premijera Kosova i poslanik liste Srpska.

On veruje da je tema oko formiranja vojske puštena u javnost zbog pregovora o formiranju nove kosovske vlade i dodaje da za “listu Srpska to nije pitanje”.

"Kada bi o tome odlučivao neko drugi, onda bismo mogli da se uplašimo. Ali pošto se mi pitamo, nemamo razloga za strah", zaključuje Petrović.

I Nenad Rašić iz Progresivne demokratske stranke misli da je priča o kosovskim oružanim snagama više propaganda i da je forsiraju uoči albanskog praznika - dana zastave.

Ko je Agim Čeku

• Sadašnji ministar bezbednosnih snaga Kosova i bivši premijer Kosova

• Kapetan JNA koji je 1991. godine prešao u ZNG, potom u HV

• HV je napustio 1998. i postao jedan od vođa OVK

• Tri puta hapšen po Interpolovoj poternici koju je izdala Srbija i uvek puštan

O samoj transformaciji BSK u oružane snage Kosova nema previše podataka, sem da bi broj njihovih pripadnika sa 3.000 bio povećan na 5.000.

Čeku je rekao da taj proces ima snažnu i široku podršku međunarodnih saveznika Kosova.

NATO je stavio do znanja da je pretvaranje BSK u vojsku Kosova “unutrašnja stvar koja se tiče lokalnih ustanova” i predočio da bi “nivo NATO angažovanja” u podršci BSK mogao biti ponovo razmotren ako bi misija i mandat tih snaga bili promenjeni.

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da je Čekuova izjava provokacija koja je mogla i da se očekuje.

"Srbija je posvećena putu ka EU i poštuje sve potpisane međunarodne sporazume, kao i Rezoluciju 1244 SB UN, koja jasno kaže da nikakve nove oružane snage ne mogu da budu formirane u našoj južnoj pokrajini“, kaže Gašić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.