Klint Vilijamson: Moguće optužnice za progon Srba

Izvor: Kurir, 30.Jul.2014, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klint Vilijamson: Moguće optužnice za progon Srba

Elementi iz visoke komande OVK su nakon okončanja sukoba na Kosovu 1999. organizovali etničko čišćenje južno od Ibra, a zatim i eliminaciju političkih rivala, rekao je Vilijamson

BEOGRAD - Glavni tužilac Euleksa za istragu o trgovini ljudskim organima na KiM 1999. godine Klint Vilijamson rekao je da u Briselu nije nađeno dovoljno dokaza da su kidnapovanim licima na Kosovu 1999. nasilno vađeni organi, ali da veruje da će moći da podigne optužnicu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nekih lidera OVK.

- To što zasad nema dokaza ne znači da ih neće biti - ukazao je Vilijamson i podsetio da je u izveštaju specijalnog izvestitelja SE Dika Martija rečeno da se radilo o „nekoliko“ slučajeva vađenja organa, a ne o stotinama. Upitan šta znači da je „šačica ljudi“ učestvovala u trgovini organima, rekao je da je reč o broju koji je manji od 10.

On nije isključio mogućnost da se podigne optužnica i za trgovinu organima.

- Elementi iz visoke komande OVK su nakon okončanja sukoba na Kosovu 1999. organizovali etničko čišćenje južno od Ibra, a zatim i eliminaciju političkih rivala - rekao je Vilijamson. Upitan da li je u zločine umešana Drenička grupa, kojom je rukovodio Hašim Tači, rekao je da su nalazi u skladu s Martijevim izveštajem.

Bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte žali što nisu pronađeni dokazi za podizanje optužnice protiv odgovornih za trgovinu organima:

- To je šteta, ali nisam iznenađena jer je mnogo teže da se obavi adekvatna istraga posle toliko mnogo godina od onoga što se dogodilo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.