Kandidati za premijera različito o najaktuelnijim pitanjima Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2017, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidati za premijera različito o najaktuelnijim pitanjima Kosova

Kandidati za premijera Kosova Ramuš Haradinaj, Avdulah Hoti i Aljbin Kurti imaju različite poglede na glavna politička pitanja kao što su formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga sa Beogradom, formiranje vojske i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Haradinaj kandidat za premijera koalicije Demokratska partija Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i devet manjih političkih partija smatra ;da bi se formiranju Zajednice opština >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa srpskom većinom trebalo pristupiti na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova.

Takav stav zastupa i Demokratski savez Kosova čiji je kandidat za premijera Avdulah Hoti.Međutim, suprotan stav ima kandidat Samoopredeljenja za premijera Aljbin Kurti koji smatra da se formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom legalizuje podelu Kosova, da je to političko-teritorijalna autonomija kosovskih Srba koju će kontrolisati Beograd i da će taj entitet imati svoj državni okvir unutar države Kosova.

Pokret Samoopredeljenje često je navodio da je Zajednica "bosnizacija Kosova".

Haradinaj je prošle godine pozvao Vladu Kosova da se povuče iz dijaloga sa Srbijom kako bi počeo novi proces koji bi se fokusirao na recipročno priznanje, a ne na teme koje se tiču unutrašnjih pitanja Kosova.

Hoti podržava stav DSK da dijalog o normalizaciji odnosa treba da se promeni i u pogledu dinamike i realizacije sporazuma, dok Aljbin Kurti veruje da dijalog treba reformisati i da za stavove Kosova u dijalogu mora postojati nacionalni konsenzus.

Kurti smatra da je dijalog produbio podele i ojačao uticaj Srbije na Kosovu.

Kada je u pitanju stvaranje Oružanih snaga Kosova, Haradinaj smatra da ustavne promene u vezi sa transformacijom BSK u OSK treba sprovesti ove godine, da je to unutrašnje pitanje Kosova i da neće prihvatiti nikakve ustupke.

Hoti snažno podržava stav DSK da se formiranje vojske treba provesti u saradnji sa NATO-om, SAD i EU, kroz sveobuhvatan proces u koji bi bile uključene sve zajednice, dok Kurti veruje da Kosovo treba da očuva partnerstvo sa NATO-om i međunarodnim prijateljima, ali i da formiranje Vojske Kosova nema alternativu.

Kurti smatra da pošto je teško postići ustavne izmene, zbog neophodne dvotrećinske većine poslanika Skupštine, takođe i poslanika manjina, posebno suprotstavljanja tom procesu srpskih predstavnika, da proces formiranja vojske treba provesti zakonskim izmenama, onako kako je to predložio predsednik Kosova Hašim Tači.

Haradinaj, kada je u pitanju demarkacija sa Crnom Gorom, smatra da je Sporazum o razgraničenju urađen pogrešno, da je Kosovo tim sporazumom izgubilo 8.000 hektara.

Nagovestio je da će, ukoliko dođe na vlast, povući Sporazum o demarkaciji.

Hoti, koga je za premijera predložila koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i incijative Alernativa ;podržava stav lidera DSK Ise Mustafe da je proces demarkacije urađen ispravno i da kao takav treba da bude ratifikovan u Skupštini.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je protiv Sporazuma o demarkaciji i njegova partija je nekoliko puta najavila da će svim sredstvima sprečiti ratifikaciju, smatra da je Kosovo ovim sporazumom izgubilo više od 8.000 hektara teritorije i zatražila je da se Sporazum ponovo razmotri.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kandidati za premijera različito o najaktuelnijim pitanjima Kosova

Izvor: Blic, 22.Maj.2017

Kandidati za premijera Kosova Ramuš Haradinaj, Avdulah Hoti i Aljbin Kurti imaju različite poglede na glavna politička pitanja kao što su formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga sa Beogradom, formiranje vojske i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom...Haradinaj kandidat za premijera...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.