Kancelarija za KiM: U Briselu usaglašeni detalji za otvaranje dva administrativna prelaza

Izvor: Blic, 22.Maj.2015, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarija za KiM: U Briselu usaglašeni detalji za otvaranje dva administrativna prelaza

Na jučerašnjem sastanku Beograda i Prištine u Briselu, u okviru tehničkog dijaloga o integrisanom upravljanju prelazima, pojašnjeni su i usaglašeni tehnički detalji za otvaranje dva administrativna prelaza, "Rajetići/Izvor" i "Svirce", što je dogovoreno na sastanku premijera 21. aprila ove godine u Briselu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Beogradska i prištinska delegacija usaglasile su, na zahtev Beograda, i uspostavljanje carinskih punktova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na prelazu Mutivode, zbog dosadašnjeg nepostojanja carinskih službenika ni na jednom prelazu od Merdara do Končulja, što je u mnogome usporavalo i poskupljivalo promet robe", ističe se.

"Umorni od konstantnog demantovanja prištinske interpretacije dogovorenog posle skoro svakog sastanka u Briselu tokom celog pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, moramo i ovog puta odgovorno i precizno da informišemo javnost i naglasimo da na jučerašnjem sastanku nije dogovorena nikakva izgradnja šest trajnih graničnih prelaza, ni otvaranje dva nova granična prelaza, kako u svom današnjem saopštenju naglašava prištinska strana, niti se termin 'granični prelaz' ikada pominjao tokom celog pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu", navodi se u saopštenju.

 "Istina je da je potvrđeno da sa našim parnerima iz EU nastavljamo sa radom na ranije dogovorenom projektu proširenja postojećih administrativnih prelaza, u smislu izgradnje dodatnih saobraćajnih traka, parking mesta i sličnih tehničkih unapređenja, što će omogućiti brži protok ljudi i roba između centralne Srbije i KiM", kažu u Kancelariji za KiM.

Kako se navodi u saopštenju, "istina je da su precizirani detalji za otvaranje dva nova administrativna prelaza, čije su otvaranje već dogovorili premijeri na aprilskom sastanku u Brisela. Otvaranje prelaza Rajetići/Izvor (na putu Novi Pazar - Kosovska Mitrovica, preko Zvečana) zahtev je beogradske strane, a prelaza Svirce (na putu Medveđa - Kamenica) prištinske, u cilju povećanja i pojednostavljenja slobode kretanja".

Svi administrativni prelazi ostaju potpuno isti kao do sada - statusno neutralni, bez ikakvih obeležja, zastava ili rampi.

U beogradskoj delegaciji na jučerašnjem sastanku u Briselu, koju je predvodio oficir za vezu pri Misiji EU u Prištini i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju, učestvovali su i predstavnici Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa PIS u Prištini, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Uprave carina i Republičkog geodetskog zavoda.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.