Kancelarija za KIM:I dalje nerešena sudbina nestalih na KiM

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2015, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarija za KIM:I dalje nerešena sudbina nestalih na KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, povodom Međunarodnog dana nestalih lica koji se danas obeležava, sa žaljenjem konstatuje da 16 godina nije načinjen pomak po pitanju rešavanja sudbine 1.711 nestalih na Kosovu i Metohiji, kao ni rasvetljavanja tih zločina i kažnjavanja odgovornih i apeluje na međunarodne institucije da pomognu u tome

"S obzirom da organi privremenih institucija samouprave u Prištini očigledno ne žele ili nemaju kapaciteta za rešavanje ovog problema, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom apeluje na nadležne međunarodne institucije u Pokrajini da ulože svoj autoritet u rešavanju pitanja nestalih, jer je to dug koji svi imamo prema žrtvama i njihovim porodicama i temelj izgradnje istinske normalizacije odnosa na Kosmetu", navodi se u saopštenju te kancelarije.

Kancelarija konstatuje i da se sa druge strane Vlada Srbije odnosi odgovorno prema pitanju nestalih.

Kako se navodi, na teritoriji centralne Srbije nema neproverene lokacije, što dokazuje i nedavna provera lokacije kod Novog Pazara, sprovedena na zahtev Prištine.

Kancelarija ističe i da će Srbija uložiti maksimalne napore da porodicama 532 nestala lica srpske nacionalosti sa Kosmeta da odgovore o sudbinama njihovih najmilijih.

"To je naša obaveza i mi ćemo i dalje biti potpuno posvećeni reševanju problema nestalih lica, sve dok se ne sazna puna istina i dok odgovorne za zločine ne stigne pravedna kazna", navodi se u sopštenju.

U Kancelariji veruju da će osnivanje suda za ratne zločine pripadnika OVK dovesti do rasvetljavanja i sankcionisanja mnogih zločina, i do novih podataka o žrtvama i nestalima.

"Jer samo tada, kada zajedno i Srbi i Albanci osude sve zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, i kada svi zločinci, bez obzira na naciju, budu pravedno kažnjeni, moći ćemo da se okrenemo istinskom pomirenju, da izgradimo međusobno poverenje i da sa puno nade gledamo u budućnost", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, u tom procesu, Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju daće pun i iskren doprinos.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nepoznata sudbina nestalih na KiM već 16 godina"

Izvor: B92, 30.Avg.2015

Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa žaljenjem konstatuje da 16 godina nije načinjen pomak po pitanju rešavanja sudbine 1.711 nestalih na Kosovu i Metohij...Kancelarija za KiM, povodom Međunarodnog dana nestalih lica koji se danas obeležava, navodi i da nema pomaka u rasvetljavanja tih zločina i...

Nastavak na B92...

Međunarodni dan nestalih

Izvor: RTS, 30.Avg.2015

Međunarodni dan nestalih obeležava se i u Srbiji, a prema poslednjim podacima u regionu se 10.837 ljudi i dalje vodi kao nestalo. Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da je i dalje nerešena sudbina nestalih na Kosmetu. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.