Kad je moglo Kosovo, može li i Republika Srpska u UEFA?

Izvor: Sportske.net, 05.Maj.2016, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad je moglo Kosovo, može li i Republika Srpska u UEFA?

Naravno, čeka se konačan rasplet situacije oko prijema Kosova, s obzirom da je FSS najavio žalbu Međunarodnom sudu u Lozani, a u Republici Srpskoj pomno prate razvoj događaja i najavljuju izlazak iz ''fudbalskog mraka''.

Ne stišavaju se reakcije posle prijema Kosova u UEFA, uz kršenje Statuta evropske fudbalske unije.

Srbija će se žaliti, sud u Lozani će doneti konačnu odluku, a sva ova dešavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << sa posebnom pažnjom prate u Republici Srpskoj.

Mnogi sada smatraju da ako je Kosovo moglo da postane 55. članica UEFA uz kršenje Statuta, da bi isti aršin mogao da važi i za Republiku Srpsku, koja takođe ne ispunjava sporni član 5. Statuta, po kome samo države članice Ujedinjenih nacija mogu da budu primljene u UEFA.

Na tu temu se oglasio i generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković, koji podseća da je od FSRS godinama traženo da poštuje Statut UEFA.

''U poslednje dve, tri godine dešava se mnogo čudnih stvari. Od nas je godinama traženo da poštujemo Statut FSBiH, odnosno FIFA i UEFA. Da smo mi krenuli tim putem, sankcije nas ne bi mimoišle, ubeđen sam u to.

FS Srbije će se obratiti sportskom sudu u Lozani, i od njihovog odgovora mnogo toga zavisi'',
izjavio je Petković, a prenose ''Narodne novine''.

Ipak, kakav god rasplet da bude, on očekuje bolje dane za fudbal u Republici Srpskoj.



''Očekujemo da će breme tog pritiska, koje je očito bilo teret Srbiji, ali i Republici Srpskoj, konačno biti skinuto. Mi ćemo nastaviti svojim putem, ali očigledno u nekoj drugoj atmosferi, da konačno probijemo led za odigravanje prijateljskih utakmica A tima RS.

U kontaktu smo sa određenim agencijama i prijateljima, kako bismo što pre dobili tu saglasnost. Mislim da RS izlazi iz fudbalskog mraka, a to će se vrlo brzo videti po nekim potezima'',
optimista je Petković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Evropska Unija

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.